Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Apotekare minskade medicineringsfel

Publicerad: 2 mars 2012, 14:54

Allmänläkare skrev ut färre potentiellt farliga läkemedel om de fått utbildning om vanliga läkemedelsfel av apotekare, enligt en ny brittisk studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Totalt undersökte forskarna förekomsten av tolv ofta förekommande läkemedelfel under sex månader.

Bland annat tittade de på om patienter med magsår fått antiinflammatoriska läkemedel utan att samtidigt ha fått magskyddande protopumpshämmare. Risken för just denna olämpliga behandling var 42 procent lägre bland patienter vars läkare fått utbildningen, jämfört med dem vars läkare inte fått utbildningen.

Motsvarande riskminskning var 27 procent för att patienter med astma skulle ha fått betablockerare.

Vidare var riskminskningen 49 procent för att äldre patienter skulle ha fått ACE-hämmare eller loopdiuretika utan att läkaren hade kontrollerat nivåerna av urea och elektrolyter.

Totalt ingick 72 allmänläkarmottagningar i studien. På samtliga mottagningar fick en särskilt utsedd person elektronisk information om vilka av mottagningens patienter som riskerade att få ett potentiellt farligt läkemedel.

Hälften lottades till att under tolv veckor få utbildning av en apotekare om vanliga läkemedelsfel och hur man hindrar att sådana uppkommer. Övriga mottagningar utgjorde en kontrollgrupp.

Forskarnas slutsats är att den aktuella metoden är effektiv för att minska förekomsten av medicineringsfel i primärvården.

Läs abstract till studien: A pharmacist-led information technology intervention for
medication errors (PINCER): a multicentre, cluster
randomised, controlled trial and cost-effectiveness analysis.
Lancet, publicerad online den 21 februari 2012.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev