Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Avföringstest gör nytta vid tarmbesvär

Publicerad: 4 september 2014, 04:00

Att på bred front i primärvården testa för proteinet kalprotektin i avföring hos patienter med mag-tarmbesvär skulle kunna minska andelen onödiga koloskopier, enligt SBU.


Det är efter att ha granskat en internationell kunskapsöversikt som SBU drar slutsatsen att kalprotektin – ett protein som produceras av inflammatoriska celler – är en bra markör för att skilja mellan inflammatorisk tarmsjukdom och icke-inflammatoriska tarmbesvär.

Detta under förutsättning att patienten är yngre än 60 år, har haft mag-tarmsymtom i minst sex veckor och inte är glutenintolerant, eller har blod i avföringen, viktnedgång eller andra tecken som skulle kunna tala för cancer.

Enligt Sven Almer, professor och överläkare vid gastrocentrum på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, som lett granskningen, används testet redan på vissa håll i primärvården för att hitta de patienter som har tecken på inflammation och behöver undersökas vidare.

– Men det skulle kunna användas mer konsekvent och mer utbrett. Då skulle många slippa genomgå en ibland obehaglig tarmundersökning i onödan. Det skulle också kunna resultera i minskade sjukvårdskostnader. En koloskopi kostar någonstans mellan 6000 och 8000 kronor att göra, säger Sven Almer.

Rapporten som SBU kommenterar är gjord av brittiska National Institute for Health Research.

– Rapporten är stabil och bra och har väl underbyggda slutsatser. Sedan skulle jag gärna se fler uppföljande studier med patienter i primärvården i Sverige, säger Sven Almer.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev