onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Backar om privata vårdcentraler

Publicerad: 3 november 2015, 06:43

NY VERSION Den fria etableringsrätten blir kvar i primärvården. Alla landsting lär inte jubla, kommenterar Anders Henriksson (S) på SKL.


Civilminister Ardalan Shekarabi berättar i Dagens Nyheter att direktiven till vinstutredningen, som leds av Ilmar Reepalu, ska ändras på torsdag.
Kritiken mot regeringens planer på att ta bort etableringsrätten och att ändra i lagen om valfrihetssystem, Lov, har varit hård. Detta inte minst från allianspartierna och Sverigedemokraterna i riksdagen och den växande privata vårdbranschen.

Ardalan Shekarabi säger nu att politiska låsningar och prestige inte får sätta stopp för de förändringar som medborgarna förväntar sig av regeringen.
Anders Henriksson (S), förste vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting, tycker att Ardalan Shekarabi gör en rätt bedömning utifrån de förutsättningar som nu gäller.

Men alla landsting lär inte jubla, konstaterar han. Det finns en kritik mot att landsting tvingas säga ja till etablering av privata vårdcentraler, utan någon prövning om vårdcentralerna passar in i vårdens organisation.

– Konkurrensen om läkarna ökar, liksom svårigheterna att driva primärvård i glesbygd. Landstingen har alltid ett sistahandsansvar för att erbjuda god vård till alla invånare, säger Anders Henriksson.

Johan Fredriksson, vd på vårdjätten Praktikertjänst, tycker att civilminstern kommer med en glädjande nyhet.

– Läkare och sjuksköterskor på våra många vårdcentraler i landet har levt med ett obehagligt hot hängande över sig ända sedan valet, säger han.

Enligt Johan Fredriksson har många landsting signalerat att de tänker ta tillbaka driften av vårdcentralerna i egen regi när det blir möjligt.

Men fortfarande ska Reepalu-utredningen komma med förslag om en begränsning av vinster i välfärden.

– Det orosmolnet finns kvar. Men det är bra att Ardalan nu tycks söka sig till breda lösningar och sätta mer fokus på kvalitet, säger Johan Fredriksson.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund tycker att det är positivt att regeringen nu arbetar för en blocköverskridande lösning.

Relaterat material

Vänsterpartiet ändrar sig inte

Reepalu vill skjuta upp Lov-utredning

Vinstutredningen nytt försök att avskaffa tvånget i vårdvalet

Tvekande svar om tvångs-Lov

De kräver ny välfärdsutredning

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev