onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Både ros och ris för nära vård

Publicerad: 19 november 2018, 12:47

Den 1 juni lämnade utredaren Anna Nergårdh över delbetänkandet till socialminister Annika Strandhäll. Nu har remissvaren kommit.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Att låta staten finansiera ST-läkartjänster är fel väg att gå. Det skriver SKL i sitt remissvar till Socialdepartementet.

Ämnen i artikeln:

Anna Nergårdh

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Hittills har över 80 remissvar registrerats för delbetänkandet från utredningen God och Nära vård. Överlag är remissinstanserna positiva till utredningens grundläggande ansats. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL skriver i sitt svar att det behövs en långsiktig strategi och målbild som delas av stat, kommuner och landsting för att möjliggöra en hållbar utveckling av nära vård. Däremot anser SKL inte att staten ska finansiera 1250 ST-läkartjänster för att få fram fler specialister i allmänmedicin.

­”Ett mer generellt stöd till kompetensförsörjning och utveckling av utbildningsmiljöerna inom den nära vården vore lämpligare”, skriver SKL i sitt remissvar.

När det gäller ett nationellt listningstak går åsikterna isär. Bland dem som förordar ett tak finns Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, Läkarförbundet och Svenska Distriktsläkarföreningen, medan SKL skriver att förutsättningarna för ett tak istället ska regleras av landstingen, eftersom ett i lagtext fastställt tak kan begränsa sjukvårdens utveckling och teambaserat arbete.

Fysioterapeuterna vill ha fler förslag kring hur primärvårdens preventions- och rehabiliteringsuppdrag ska uppfyllas och distriktssköterskorna anser att deras kompetens glömts bort i utredningen, något som också lyfts fram av Vårdförbundet.

Förbundet vill ersätta begreppet primärvård med ”nära vård som omfattar mer än dagens primärvård i landsting och kommuner” och efterlyser konkreta förslag på hur resursöverföringen till primärvården ska gå till. Stockholms läns landsting anser att det är ”orealistiskt” att flytta resurser från slutenvård till primärvård på grund av bristen på personal. Innan trycket på slutenvården minskar går det inte att flytta resurser, skriver de. Region Skåne i sin tur konstaterar att initiativet med 1250 ST-läkartjänster är bra, men att primärvården kommer att kräva ytterligare resurser, om omställningen till nära vård ska kunna genomföras.

Samtliga remissvar går att läsa här.

Relaterat material

Nergårdhs utredning får beröm

Utredning skärper kraven på primärvården

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev