fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Beslut om åldersbedömningar dröjer

Publicerad: 17 maj 2016, 11:09

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ville gå snabbt fram. Men än har inga beslut fattats.

Foto: Meli Petersson Ellafi/Bildbyrån

Regeringen har fortfarande inte fattat beslut om den pilotstudie som ska ligga till grund för medicinsk ålderbedömning av flyktingar. Regeringen vet inte ens vilken myndighet som ska utföra bedömningarna.


Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill ha medicinska åldersbedömningar av unga flyktingar på plats ”så snart som möjligt”.

Det sade han den 20 april när Socialstyrelsen presenterade ett förslag för hur dessa bedömningar kan gå till, genom att fotografera knäleden med hjälp av en magnetkamera.

Men dessförinnan vill myndigheten se en pilotstudie där metodens tillförlitlighet testas. I den bästa av världar, om studien kom igång direkt, skulle metoden kunna vara på plats vid årsskiftet, sade Carl-Erik Flodmark, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Morgan Johansson var positiv, men ville ha ännu snabbare puckar.

– Jag hoppas kunna förkorta tiden, både vad gäller pilotstudien och utvärderingen. Från regeringens sida är vi angelägna att komma igång i stor skala så snart som möjligt, sade Morgan Johansson till TT då.

Men trots att en månad snart har gått har regeringen inte ens beslutat vilken myndighet som ska utföra dessa bedömningar. Än mindre har någon pilotstudie kommit igång.

– Frågan om pilotstudien vävs samman med vilken myndighet som ska utföra dessa åldersbedömningar och det har vi inte beslutat ännu. Det blir som ett paket. Frågan bereds fortfarande, men inom en snar framtid, inom några veckor, kommer vi att fatta ett beslut, säger Jonatan Holst, pressekreterare på justitiedepartementet.

Tror ni fortfarande att metoden kommer att vara på plats före årsskiftet?

– Det finns ingen annan åsikt i den här frågan än vad justitieministern tidigare gett uttryck för.

Men kan man inte tänka sig att man först fattar beslut om studien och sedan funderar på vilken myndighet som ska utföra bedömningarna?

– Absolut, men vi tittar fortfarande på frågan och kommer att vara klara snart.

När beslutet väl är fattat kan ansvariga utses och en studie utformas. Denna utformning kräver sedan ett etiskt godkännande, något som tar 2—3 månader. Först därefter kan studiedeltagarna rekryteras och när studien väl är klar ska den utvärderas.

Pilotstudien

Genom att fotografera knäleden med en magnetkamera är risken för att ett barn misstas som vuxen tre procent för pojkar och sju procent för flickor. Om undersökningen kompletteras med avbildningar av fler tillväxtzoner, exempelvis fotleden, ökar säkerheten ytterligare. Varje undersökning kostar cirka 2 000 kronor, visade Socialstyrelsens genomgång som presenterades den 20 april.

Socialstyrelsen och barnläkarföreningen vill dock först se en pilotstudie för att säkerställa metodens tillförlitlighet. Cirka 2 000 ungdomar, vars ålder redan är känd, bör ingå i studien, anser myndigheten.

Källa: Socialstyrelsen

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev