Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Beslut om paracetamol i vanliga affärer dröjer

Publicerad: 10 november 2014, 13:19

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Först i början av nästa år kommer det att bli klart ifall tabletter med paracetamol inte längre ska få säljas i vanlig handel.


I augusti föreslog Läkemedelsverket att tabletter med paracetamol endast ska få säljas på apotek. Bakgrunden är att myndigheten sett att antalet förfrågningar till Giftinformationscentralen om misstänkta förgiftningar med paracetamol har ökat och myndigheten kopplar ihop det med en ökad tillgänglighet av läkemedlet.

Förslaget var tänkt att följas upp med ett beslut i oktober eller november och säljstoppet var planerat till den 1 mars 2015. Nu kan Dagens Medicin berätta att beslutet skjuts upp.

– Vi har fått in nya data som vi håller på att bearbeta, säger Anders Carlsten, direktör på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

Beslut kommer i stället först efter årsskiftet och ett eventuellt säljstopp i vanlig handel dröjer fram till den 1 juli nästa år.

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har läkemedelsföretaget Glaxosmithkline,GSK, invänt mot den föreslagna indragningen i ett remissvar till Läkemedelsverket. Enligt GSK, som tillverkar läkemedel med paracetamol, saknas stöd för att det ökade antalet samtal till Giftinformationscentralen visar att det skulle förekomma mer risk med paracetamol. GSK framhåller också en ny undersökning som tyder på att många överväger att byta till andra receptfria läkemedel om paracetamol förbjuds i vanlig handel. Det skulle kunna medföra nya risker, påpekar GSK.

Det är den nya undersökningen från GSK som gör att Läkemedelsverket behöver längre tid på sig.

Förslaget har också fått kritik i en debattartikel från läkarna Daniel Carlzon och Michael Olausson.

Kommer den kritiken att påverka beslutet?

– Vi tar till oss och lyssnar på alla synpunkter innan vi fattar beslut, säger Anders Carlsten.

Förslaget som Läkemedelsverket lämnade i augusti gäller paracetamol i tablettform. Paracetamol som exempelvis brustabletter skulle även fortsättningsvis finnas tillgänglig i vanlig handel.

Relaterat material

”Förbud kan skapa nya risker”

”Vi vill motverka impulshandlingarna”

Paracetamolstopp ”desperat chansning”

Smärtstillare blir kvar i norska butiker

Stopp för paracetamoltabletter i butiker

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev