Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Beslutsstöd har gett önskad­ effekt på ­sjukskrivningarna

Publicerad: 10 juni 2009, 13:25

De av läkare ofta kritiserade medicinska beslutsstöden har haft effekt. Det visar en rapport från Försäkringskassan som presenteras i dag, onsdag.


Som Dagens Medicin har rapporterat om i pappersupplagan har många allmänläkare kritiserat beslutsstöden för att vara alltför rigida och exempelvis inte användbara på det stora antalet patienter som lider av flera sjukdomar sam­tidigt.

Men i en utvärdering av sammanlagt 266 733 sjukskrivningar som pågått i minst 15 dagar konstaterar nu Försäkringskassan att besluts­stöden verkligen gjort att sjukskrivna bedöms mer likformigt. I rapporten, "Sjukskrivningsmönster före och efter införandet av försäkringsmedicinska rekommendationer för fysiska sjukdomar", jämfördes sjukskrivningar under mars–juni 2007 med motsvarande period ett år senare. Resultatet visar bland annat att:

■ Sjukskrivningarnas längd har minskat inom 50 av de 72 fysiska diagnoser där det finns sjukskrivningsrekommendationer, medan de bara ökat för tio diagnoser där det finns rekommendationer.
   ■ Spridningen av sjukskrivningarnas längd har minskat, och denna nedgång är större inom diagnoser där det finns rekommenderade sjukskrivningstider.

Siwert Gårdestig, programdirektör vid Försäkringskassan, påpekar att även andra faktorer än beslutsstöden kan ha bidragit till förbättringarna inom sjukskrivningsområdet men är säker på att dessa har haft effekt.

– Det har blivit en annan diskussion. Frågan har blivit professionaliserad, det finns en ökad förståelse inom läkarkåren för sjukskrivningars betydelse för hälsa och tillfrisknande och för Försäkringskassans behov av bra underlag, säger han.

Siwert Gårdestig betonar sam­tidigt att bara vart fjärde medicinskt underlag rörande sjukskrivning som kommer in till Försäkringskassan från läkare är fullständigt ifyllt.

– Där finns ju en ganska stor förbättringsmöjlighet. Och sam­tidigt måste vi på Försäkringskassan bli bättre på att snabbare begära in kompletteringar.

Lathund för läkare

De medicinska beslutsstöden började införas under hösten 2007. Syftet är att bedömningarna av sjukskrivningar ska bli mer enhetliga. Stöden har tagits fram av Socialstyrelsen och kan beskrivas som en lathund som bland annat anger hur länge en person med en viss diagnos bör vara sjukskriven.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev