Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Bisfosfonater ökade inte risk för lårbensbrott bland kvinnor

Publicerad: 26 mars 2010, 15:06

En ny studie dämpar nu misstankarna att bisfosfonater skulle öka risken för vissa typer av frakturer.


Bisfosfonater används som behandling vid benskörhet. Paradoxalt nog har användning av bisfosfonater på senare tid kopplats till vissa atypiska frakturer på lårbenet. Kopplingen har dock inte studerats i randomiserade studier.

Nu har forskare gjort nya analyser av tre stora randomiserade bisfosfonatstudier med avseende på den här typen av frakturer. De gick igenom journaler och röntgenbilder för patienter som drabbats av höft- och lårbensbrott.

Sammanlagt analyserades 284 fall av höft- och lårbensfrakturer bland de över 14 000 kvinnorna i studierna. Tolv frakturer hos tio patienter klassades som den typ som har kopplats ihop med bisfosfonatanvändning. Den relativa risken var högre för patienterna som fick bisfosfonater – men skillnaderna var inte statistiskt säkerställda.

Forskarnas slutsats är att förekomsten av denna typ av frakturer är mycket låg, även bland kvinnor som använt bisfosfonater så länge som tio år. De konstaterar dock att studien är för liten för att dra några definitiva slutsatser.

Studieförfattarna är knutna till University of California i San Fransisco, USA, men även till läkemedelsföretag och till flera universitet i Europa och Asien.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicin, publicerad online den 24 mars 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev