Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Björn Eriksson utreder nätläkarersättningen

Publicerad: 27 juni 2022, 14:08

Björn Eriksson

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Både utomlänstaxan och hur digitala vårdgivare marknadsför sig ska ses över. Utredningsuppdraget går till Läkemedelsverkets generaldirektör.


Ämnen i artikeln:

Björn ErikssonNätläkarbolagToppnyheterToppnyheter Allmänmedicin

När regeringen presenterade del två av primärvårdspropositionen skickades frågan om utomlänstaxan och hur regionerna ska ersätta de digitala vårdgivarna tillbaka till Sveriges Kommuner och Regioner, med en uppmaning att se över riksavtalet för utomlänsvård. 

Men nu vill regeringen att resonemangen i Göran Stiernstedts utredning Digifysiskt vårdval ska slipas till lagtext i form av en bokstavsutredning.  Utredare blir generaldirektör Björn Eriksson, som ska föreslå åtgärder för ett mer sammanhållet ersättningssystem för vårdval i primärvården och digital utomlänsvård. 

Läs också: Listning på vårdcentral blir lag

Han ska också kartlägga bolagens marknadsföring och analysera om den driver på vårdkonsumtionen.

Utredningen ska också svara på vilka ”digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning. Syftet är att se till att resurser används på bästa sätt”, enligt ett pressmeddelande från socialdepartementet.

”Flera digitala vårdgivare har etablerat sig vid sidan av den övriga vården. Regeringen vill stärka den demokratiska kontrollen och öka kopplingen mellan digital och fysisk vård för att bidra till en sammanhållen och tillgänglig vård för alla patienter”, säger socialminister Lena Hallengren i pressmeddelandet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev