Allmänmedicin
Blandade reaktioner från facken
Publicerad: 13 januari 2016, 13:06
Stefan Jutterdal Foto: Eva Dalin/Fysioterapeuterna
Positivt i det stora hela, menar företrädare för såväl sjuksköterskor som fysioterapeuter apropå förslagen i Stiernstedts utredning för en förbättrad vård. Men de saknar vissa viktiga punkter.
”Bra och intressanta förslag”, tycker Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal, och ordföranden i Vårdförbundet, Sineva Ribeiro, ställer sig positiv till ”väldigt mycket” i de förslag som regeringens utredare har lagt fram. Men det finns brister, anser båda.
Stefan Jutterdal oroas över att såväl hälsofrämjande insatser som rehabiliteringsfrågan lyser med sin frånvaro i utredningens förslag för bättre resursutnyttjande i vården. Han tycker att det hade behövts ett ännu större omtag.
– I dag bortprioriteras förebyggande insatser, träning och rehabilitering i vården. För att vända utvecklingen krävs det att vi tänker om i grunden. Att då inte ta med förebyggande arbete och rehabilitering i utredningen känns helt galet när vi vet vilka utmaningar som ligger framför oss.
Han är orolig för att förslagen mest blir fina ord och att det blir mindre fart i praktiken. Som exempel tar han upp utredaren Göran Stiernstedts formuleringar om fördelen med att arbeta i multiprofessionella team.
– Men vården vet ju redan i dag att det gör större nytta om man jobbar i multiprofessionella team. Problemet är ju att det inte genomförs. Så förslaget är bra, men vi vill se hur det ska genomföras också.
Däremot välkomnar han förslaget om en förändrad vårdgaranti som innebär att fler vårdprofessioner än läkare får göra en medicinsk bedömning.
– Det är roligt att man har insett att fysioterapeuter är en alldeles utmärkt lösning för många patienter i primärvården. Det tycker många, både patienter och läkare. Det borde vara en rutin att man hänvisas till en fysioterapeut om man ringer 1177 för til exempel vanligt ryggont.
Hos Vårdförbundet är man också nöjd med många av förslagen.
– Utredningen innehåller ganska mycket av den vårdpolitik som vi själva bedriver, men för att klara av att genomföra förslagen krävs att vi blir fler, framför allt specialistutbildade, säger ordföranden Sineva Ribeiro.
Ett av förslagen går ut på att sjuksköterskeutbildningen ändras så att större fokus läggs på praktiska moment. Sineva Ribeiro är glad att utbildningen ses över men vill inte sia i vad en sådan översyn kan leda till.
Ytterligare ett förslag i utredningen rör effektivisering genom en omfördelning av arbetsuppgifter från sjuksköterskor till undersköterskor.
– Jag tror inte att enbart en flytt av arbetsuppgifter är lösningen för vården, utan snarare att vi arbetar mer i team än i dag. Teamet kring en patient kan själva avgöra vem som ska göra vad utifrån sina olika kompetenser, säger hon.
Relaterat material
Förslaget: Hugg isär primärvården
”Våra förslag för en mer effektiv sjukvård”
”Ett stort steg framåt”
”Det får inte bli för bråttom och fel”
Politisk tvekan kring förslagen
ANNA-CAJSA TORKELSSON