Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Blekingebor väljer bort offentlig vård

Publicerad: 16 mars 2015, 10:05

Större andel fasta läkare kan vara de privata vårdcentralernas framgångsrecept.


Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Antalet patientbesök för de vårdcentraler som drivs av Landstinget Blekinge har minskat med 10 440 medan patientbesöken för de vårdcentraler som drivs i privat regi har ökat med 4 309. Det visar Landstinget Blekinges verksamhetsberättelse för 2014, som Blekinge Läns Tidning har tagit del av.

När det kommer till antalet läkarbesök är situationen liknande, de offentliga minskar med 2 157 och de privata ökar med 2 532.

– Jag tror att blekingarna tycker att det är viktigt att träffa samma läkare när de går till vårdcentralerna. Det kravet kan landstinget inte leva upp till i dag, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S) till Blekinge Läns Tidning.

Och statistiken ger honom rätt. Andelen fast anställda läkare på landstingets vårdcentraler är 65 procent, motsvarade siffra för de privata är 90 procent.

– Vi har ett problem med att bemanna landstingets vårdcentraler med fast anställda läkare. Och problemet växer när det finns få fasta läkare och för stor andel hyrläkare, säger Kalle Sandström till tidningen.

2013 var det totala antalet patientbesök i Blekinges primärvård cirka 477 000.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Landstinget Blekinge

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev