söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Blindheten har halverats

Publicerad: 24 mars 2014, 23:30

Förekomsten av blindhet har minskat med 50 procent i den rika världen under perioden 1990 till 2010, enligt en studie i tidskriften British Journal of Ophtalmology.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Siffran gäller sedan forskarna justerat för den ökade andelen äldre personer i befolkningen och motsvarar en minskning från 0,2 till 0,1 procent av befolkningen. När forskarna jämförde antalet blinda människor i absoluta tal så hade den siffran minskat med 17,4 procent under samma period.

Resultaten baseras på en analys av 243 studier om förekomst av synnedsättning i de rika delarna av världen, som Västeuropa och Nordamerika.

Vidare visar studien:

■ Att grå starr var den viktigaste orsaken till blindhet år 1990 medan makuladegeneration var det år 2010. Enligt forskarna kan förändringen förklaras av att kataraktkirurgi mot grå starr blivit allt vanligare samt att makuladegeneration generellt blivit mer förekommande i takt med att genomsnittsåldern stiger.
■ Att förekomsten av medelsvår till svår synnedsättning minskade med 38 procent under den studerade perioden. Den vanligaste orsaken till sådana problem var olika brytningsfel som inte justeras med glasögon och linser.

Forskarna varnar dock för att den ökande förekomsten av diabetes kommer att få en allt större betydelse för ögonhälsan. Screeningprogram och behandling i rätt tid kommer att bli kritiskt för att stävja denna utveckling, skriver de.

Bakom studien står ett internatinoellt forskarlag som letts från Anglia Ruskin Univeristy i Cambridge, Storbritannien, och Universität Heidelberg i Mannheim, Tyskland.

Läs abstract till studien:

Rupert Bourne och Jost Jonas med flera. Prevalence and causes of vision loss in high-income countries and in Eastern and Central Europe: 1990–2010. British Journal of Ophtalmology, publicerad den 24 mars 2014. DOI: 10.1136/bjophthalmol-2013-304033

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev