Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Bötfälld läkarmottagning mäter väntetiderna under protest

Publicerad: 21 mars 2012, 14:49

Kraven på vad primärvården ska åstadkomma vårdmässigt har ökat, anser familjeläkaren Jonas Sjögreen, vars patient heter Birgitta Blomgren.

Foto: Peter Krüger/Bildbyrån

Allmänläkaren Jonas Sjögreens mottagning fick böta för vägran att delta i mätning av väntetider. I dag ser han ingen annan utväg än att rapportera, trots att han är starkt kritisk till mätmetoderna.


När vårdcentralerna själva rapporterar in statistik om väntetid finns stora frågetecken kring resultaten, anser allmänläkaren Jonas Sjögreen, som arbetar på Prima familje­läkarmottagning i Västerås. Vårdcentralerna kan själva påverka vilka uppgifter som rapporteras, vilket gör att det inte går att säga något om den faktiska vårdkvaliteten, är hans bild.

– Jag tycker inte att man ska lita på väntetidsmätningen alls, säger Jonas Sjögreen.

För två år sedan vägrade Prima familjeläkarmottagning att delta i en väntetidsmätning. Som skäl angav mottagningen att undersökningen var för bristfällig. För det fick mottagningen betala 10 000 kronor i ”böter” till landstinget för olydnad.

För att slippa betala igen deltar Prima numer i tillgänglighetsmätningen, men enligt Jonas Sjögreen har den flera brister. Den gynnar exempelvis patienter som kommer för snabba besök, men är till nackdel för multisjuka och äldre, menar han.

– Nödvändiga hembesök blir lätt inställda om man mäter väntetider på mottagningen. Det gäller att i första hand ta hand om patienterna som kommer i väntrummet oavsett medicinska prioriteringar, säger Jonas Sjögreen.

Men trots att han tror att mätningens brister är uppenbara för alla, upplever han att det saknas en debatt i frågan. Kanske är det också en idé att titta på andra faktorer som kan vara relevanta för patienterna när det gäller tillgänglighet.

– Många patienter väntar gärna om de kan få tid hos sin egen läkare. Egentligen är patientens uppfattning om väntetider mer relevant än den faktiska väntetiden.

Har du någon förståelse för hur väntetiderna mäts i dag?

– Om man mäter väntetid ska man ha klart för sig varför man mäter och till vad resultatet ska användas. Sedan ska man se till att man faktiskt mäter det man vill mäta.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev