Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Bra träning och rätt kost hjälper hjärnan

Publicerad: 12 mars 2015, 00:10

Foto: Thinkstock

Nu publiceras den första randomiserade och kontrollerade studien som tittat på kognitiv försämring hos gamla och hur man kan fördröja den.


Ämnen i artikeln:

Mental hälsa

Enligt professor Miia Kivipelto vid Karolinska Institutet i Stockholm och Institutet för hälsa och välfärd i Helsingfors är vetskapen om att kost och motion påverkar mental hälsa inte ny, men studien från hennes forskargrupp är den första randomiserade kontrollerade studien som tittat på detta samband.

1 260 finländska personer mellan 60 och 77 år som hade risk för demens randomiserades till två grupper. Kontrollgruppen fick regelbundna allmänna hälsoråd. I interventionsgruppen fick patienterna utförliga kostråd och träningsprogram, minnesträning och regelbunden utvärdering av risk för hjärt-kärlsjukdomar.

När grupperna jämfördes med ett standardtest för mental funktion hade interventionsgruppen sammanlagt 25 procent bättre resultat än kontrollgruppen och för vissa funktioner var skillnaderna ännu större. För exekutiva funktioner, det vill säga hur hjärnan organiserar och reglerar tankeprocesser, hade interventionsgruppen 83 procent bättre resultat än kontrollgruppen och processhastigheten var 150 procent högre.

– Vi var överraskade att vi såg en så stor förbättring redan efter två år. Vi tror dock att hela konceptet vi använde, alltså kombinationen av flera saker, och ofta utförda i grupp, är anledningen till att vi fått så bra effekt, säger Miia Kivipelto till Dagens Medicin.

Forskarna kommer att fortsätta följa gruppen i minst sju år, för att längre fram kunna studera om de livsstilsförändringar som genomförts i studien har några effekter på utveckling av demens och Alzheimers sjukdom.

– Just nu pågår femårsuppföljningen och vi har massor med spännande spår att följa upp. Några praktiska saker vi kommer att arbeta med är att försöka skapa en mall för hur man bäst kan åstadkomma livsstilsförändringar hos den här gruppen av gamla människor, säger Miia Kivipelto.

Hon menar att det är viktigt med utbildad personal och att ge återkoppling om framgång till patienten.

– Det är svårt att ändra sin livsstil vid 75-års ålder. Det behöver man hjälp för att lyckas med, avslutar Miia Kivipelto.

Här kan du läsa abstracted till studien:

Tiia Ngandu med flera. A 2 year multidomain intervention of diet, exercise, cognitive training, and vascular risk monitoring versus control to prevent cognitive decline in at-risk elderly people (FINGER): a randomised controlled trial. Lancet. Publicerad online 12 mars 2015. DOI: 10.1016/S0140-6736(15)60461-5.

KARIN SVENS

Ämnen i artikeln:

Mental hälsa

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev