Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Bristande kapacitet bakom journalstrul i Östergötland

Publicerad: 15 november 2017, 10:55

Foto: Thinkstock

Det går fortfarande att använda journalsystemet Cosmic i Östergötland. Men det strular om för många loggar in samtidigt och vårdcentralerna vill nu avstyra icke-akuta besök.


Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandCosmic

I helgen genomfördes en större uppdatering och efter det började Region Östergötlands journalsystem att strula. Andra användare av samma system, det vill säga Cambio Cosmic, ska inte ha fått samma problem varför slutsatsen blir att det handlar om en kapacitetsbrist.

– Vi har testat lösningen i vår testmiljö innan vi sjösatte uppdateringen, men har inte kunnat återskapa just det här felet, säger it-experten Johan Ljungqvist till Sveriges Radio P4 Östergötland.

Han har ingen prognos för när problemet kan vara åtgärdat. Den bristande åtkomsten till patientjournaler gör att köerna till regionens telefonrådgivning är längre än vanligt. Anette Johansson, stabschef på primärvårdscentrum, säger till radion att primärvården också är tacksam om icke-akuta patienter väntar med sina besök till ett senare tillfälle.

– Jag tycker man från centralt håll förminskar problemet och inte ser hur illa det är. Vi kan inte boka patienter, inte dokumentera, varken via direktanteckningar eller diktat, inte skriva recept eller sjukintyg och ej heller förmedla oss med patienterna. Vi har ju inte ens tillgång till adress eller telefonnummer när inte systemet fungerar, säger Ninni Arfwidsson, läkare på vårdcentralen i Borensberg, till Corren.se.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandCosmic

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev