Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Brister i hemsjukvården äventyrar patientsäkerheten

Publicerad: 5 november 2008, 14:44

Brister i hemsjukvården äventyrar patientsäkerheten

Bristerna i den svenska hemsjukvården är så stora att patientsäkerheten äventyras. Det visar en färsk kartläggning från Socialstyrelsen.


I dag får omkring 250 000 personer i Sverige någon form av hemsjukvård. Samtidigt som antalet patienter har ökat har insatserna blivit alltmer avancerade. Enligt Socialstyrelsen innebär det att utbildad sjukvårdspersonal måste finnas tillgänglig dygnet runt.

Myndighetens egen granskning visar att stora delar av den svenska hemsjukvården inte lever upp till det kravet. Möjligheterna att nå en läkare eller en sjuksköterska under kvällar och nätter är ofta begränsade.

När det gäller sjuksköterskorna förekommer det att en person ansvarar för uppemot 400 patienter under jourtid.

– Vi har också sett att antalet delegeringar per sjuksköterska är så stort att det finns skäl att anta att det strider mot Socialstyrelsens delegeringsföreskrift. Det är oacceptabelt. Patienternas säkerhet får inte äventyras, säger projektledaren Kristina Stig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen har gjort kartläggningen av hemsjukvården på uppdrag av regeringen. Eftersom kommunerna och landstingen rapporterar in olika typer av uppgifter var det svårt att få en fullständig bild.

Därför föreslår myndigheten att det görs en översyn av statistiken så att det går att få fram enhetliga och jämförbara nyckeltal.

Socialstyrelsens rapport:

Hemsjukvård i förändring - En kartläggning av hemsjukvården i Sverige

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev