onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Bunkerläkaren döms till tio års fängelse

Publicerad: 23 februari 2016, 10:06

Tio års fängelse för människorov. Det blev domen i Stockholms tingsrätt för en läkare som drogade och förde bort en kvinna som han sedan höll inlåst i en ljud- och ljusisolerad bunker.


Kvinnan hölls fången i en dryg vecka.

Läkaren, som är i 40-årsåldern, ska även betala 180 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Åklagaren tyckte att läkaren skulle dömas till 15—16 års fängelse. Mannens försvarare, Mari Schaub, tyckte att det vore orimligt om hennes klient skulle dömas lika hårt som om han gjort sig skyldig till mord.

Läkaren har erkänt det mindre allvarliga brottet olaga frihetsberövande men nekar till våldtäktsanklagelserna.

– Påföljden ska stanna en bra bit under tio års fängelse, någonstans runt sex till åtta års fängelse har Mari Schaub tidigare sagt till TT.

Den nu dömde läkaren har nekat till att han våldtog kvinnan efter att ha drogat henne i lägenheten i Stockholm där hon bodde innan bortförandet. Rätten anser att det inte är ställt bortom rimlig tvivel att han ”genomfört ett samlag med målsäganden när hon var drogad” och friar honom därför från grov våldtäkt.

I september träffades läkaren och kvinnan för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

Ett par dagar senare träffades de igen. Läkare bjuder kvinnan på jordgubbar med sömnmedel i. Han sätter sedan kvinnan i en rullstol som han har med och för henne till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i södra Sverige.

Människorovet uppdagades när läkaren förde med sig kvinnan till en polisstation i Stockholm en vecka senare, för att hon skulle hämta ut nyckeln till hennes lägenhet. Polisen hade bytt ut låset efter försvinnandet.

Relaterat material

Läkare inför rätta för människorov

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev