onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Bunkerläkaren överklagar till HD

Publicerad: 27 maj 2016, 06:36

Läkaren som dömdes för att ha drogat, fört bort och låst in en ung kvinna i en bunker har överklagat hovrättsdomen till Högsta domstolen (HD).

Ämnen i artikeln:

Bunkerläkaren

Av överklagandet framgår att han vill att HD ”väsentligt nedsätter” straffet.

Läkaren, som är i 40-årsåldern, träffade i september förra året en kvinna som han bestämde sig för att han ville låsa in och ha som ”flickvän”. Han drogade kvinnan och körde henne sedan från Stockholm till sin gård i Skåne där han höll henne inlåst i sex dagar.

Tingsrätten dömde läkaren till tio års fängelse för människorov. Hovrätten sänkte straffet med två år med motiveringen att mannen har en psykisk störning som påverkade hans handlande.

Men läkarens försvarsadvokat Mari Schaub anser att hovrätten ändå satt straffet för högt och har nu överklagat hovrättsdomen.

Mari Schaub vill att Högsta domstolen prövar både utgångsvärdet vid straffmätningen — tio år — och hur strafflängden ska räknas ner. Läkaren släppte frivilligt kvinnan efter sex dagar och dessutom har han blivit av med sin läkarlegitimation.

Den andra delen som Schaub vill få prövad gäller brottsrubriceringen människorov — ett brott som enligt hovrätten bestod i att läkaren förde bort kvinnan med uppsåt att skada henne till hälsa som det heter i lagtexten.

– Är det som min klient ville göra med målsäganden att anse som skada i den här paragrafens mening? Han har sagt att han ville ha samlag med henne men bara om hon själv ville, säger Mari Schaub till TT.

I överklagandet beskriver Schaub hur läkaren ”vidtagit flera åtgärder för att underlätta målsägandens vistelse” i det som han själv kallat för en bunker — från börjat tänkt som ett skyddsrum. Bland annat fick kvinnan ha med sin hund som sällskap.

– Han har till och med rastat hunden, säger Schaub till TT.

Åklagarsidan har inte överklagat hovrättsdomen.

Relaterat material

Bunkerläkaren döms till tio års fängelse

Bunkerläkaren får lägre straff

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev