Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Capio Go vinner Guldskalpellen

Publicerad: 12 juni 2018, 07:55

Årets förnyare inom sjukvården är Capio Go – där den digitala och den fysiska vården möts.


Ämnen i artikeln:

Capio AB

– Det känns fantastiskt kul! Vi är väldigt många som delar på den här utmärkelsen, både inom Capio Go och Capio Närsjukvård. Det här känns som en stor bekräftelse på att vi har tänkt rätt när vi har funderat kring den digitala vården i framtiden, säger Towa Jexmark, vd på Capio Go.

Så här lyder juryns i vinnarmotivering: ”Med en genomgripande helhetslösning har årets förnyare digitaliserat vårdkedjan och samtidigt skapat väl förberedda fysiska möten med patientens behov i kärnan av verksamheten. Med digitala anamnesformulär såväl som ett seriöst och ödmjukt angreppssätt har Capio Go banat väg för en resurseffektiv vård där vårdpersonalens utbildning och patienternas feedback återförs för att utveckla processen”.

I maj förra året lanserade Capio två nya digitala patienttjänster: den digitala mottagningen Capio Go och Bättre Besök med digitala anamneser som fylls i av patienten hemma inför besöket på en vårdcentral. Den som har besvär med exempelvis urinvägsinfektion eller pollenallergi kan få råd och recept via chatt eller bokas in för besök på vårdcentral om fysisk undersökning krävs.

Arbetet bedrivs under parollen ”digitalt när det är möjligt – fysiskt när det behövs”. Målet är att skapa sömlösa tjänster för patienterna.

– Vi är stora på fysisk primärvård med över 90 vårdcentraler i landet och 800 000 listade patienter. Det vi nu gör är att vi breddar vårt erbjudande till våra patienter genom att också skapa en digital kanal, säger Towa Jexmark.

I dag är ett sjuttiotal vårdcentraler i landet anslutna till Capio Go, vilket betyder att 650 000 listade patienter har tillgång till tjänsterna via nätet. Målet är att alla Capios vårdcentraler ska vara anslutna till systemet innan årets slut.

Många av läkarna som är anställda på Capio Go arbetar även på Capios vårdcentraler.

– Precis som vi tycker att patienterna kan vara både digitala och fysiska, så tycker vi att det är bra om våra läkare jobbar i båda världarna. De kan arbeta fyra dagar på en vårdcentral och en dag hos oss, och då kan de jobba hemifrån om de vill, säger Towa Jexmark.

Ett längre reportage om Capio Go går att läsa i tidningen Dagens Medicin nr 24-25/18 som utkommer i morgon.

Guldskalpellen

Har delats ut sedan 2006 av tidningen Dagens Medicin till vårdens främsta förnyare. Priset består av äran, ett diplom och ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor. Juryn bedömer projekten utifrån åtta kriterier med betoning på nyskapande, kvalitet och samarbete.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Capio AB

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev