Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Carema dödförklarar för sent

Publicerad: 7 april 2009, 12:53

Det tar för lång tid för Carema att dödförklara personer som dött i hemmet, klagar polisen.


Sedan det privata vårdföretaget Carema tog över läkarbilsverksamheten i Region Skåne tar det mycket längre tid innan personer som dött i hemmet blir dödförklarade av läkare, vilket ställer till problem för polisen.

– Tidigare kontaktade vi primärvården och då tog det upp till en timme att få ett dödsbevis. Nu kan det ta fyra timmar eller ännu längre, säger Hans Järvestam, chef för länskommunikationscentralen vid polisen i Skåne, till Sveriges Radio P4 Malmö.

Varje dygn åker polisen i Skåne hem till tre, fyra personer som avlidit. Om det inte är ett brott eller mycket tydligt att personen är död, måste polisen få hjälp av en läkare att konstatera dödsfallet.

De som ska göra det är läkarna i hembesöksbilarna från det privata vårdföretaget Carema. Enligt ett avtal mellan Carema och Region Skåne står det att det får ta högst fyra timmar innan en läkare är på plats. Men det är Caremas uppgift att göra prioriteringar av de uppgifter man för tillfället har. Och företaget håller nu med om att fyra timmar är för lång tid.

– Det är bara att beklaga i de fall som man har fått vänta så länge, säger Lasse Källström, projektansvarig för läkarbilarna på Carema, till Sveriges Radio P4 Malmö.

I mitten av april ska Carema och Region Skåne träffa polisen för att se om de kan reda ut de problem som finns i dag.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev