Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Chiliplåster” kan hjälpa vid diabetessmärta

Publicerad: 16 september 2015, 08:07

Thinkstock

Patienter med diabetesrelaterad nervsmärta i fötterna hade mindre ont och sov bättre om de fick plåster med kapsaicin.


Ämnen i artikeln:

EASD

Kapsaicin är ett ämne som återfinns i chilifrukter. Kapsaicinplåster har tidigare visat sig ha en smärtstillande effekt hos bland annat personer med postherpetisk neuralgi efter bältros. Nu visar en studie som presenterades på diabeteskongressen EASD att även patienter med smärtsam perifer diabetesneuropati blir hjälpta av sådana plåster.

I en randomiserad, placebokontrollerad och dubbelblind multicenterstudie fick patienter med smärta antingen placera ett kapsaicinplåster eller ett placeboplåster på de onda delarna av fötterna under 30 minuter. För att patienterna inte skulle veta om de fick kapsaicinplåstret fick de ha foten i en strumpa i ett dygn efter behandlingen. Studien pågick under tolv veckor.

Patienterna som fick den verksamma behandlingen hade efter tre veckor mindre ont än de som fick placeboplåstren när de skattade sin smärta. Den skillnaden kvarstod under resten av studien. Hos fler patienter som fick kapsaicinplåstren minskade smärtan med minst 30 procent. Plåstren förbättrade dessutom sömnen hos patienterna i studien.

– Den här studien visade att ett kapsaicinplåster tolererades väl och förbättrade signifikant smärta och sömn hos dessa patienter, sade forskaren Malcolm Stoker när han presenterade studien på EASD.

Förutom övergående irritation vid stället där plåstret satts, var biverkningarna liknande i de båda behandlingsgrupperna. Ingen patient avbröt behandlingen på grund av biverkningar.

Studien har finansierats av Astellas Pharma.

Abstract:

Malcolm Stoker med flera. Capsaicin 8% patch in painful diabetic peripheral neuropathy: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. EASD, 15 September 2015.

AMINA MANZOOR

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev