torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Cosmic gav färre patientbesök

Publicerad: 20 november 2015, 13:03

NY VERSION Sedan primärvården i Värmland införde journalsystemet Cosmic har tiden för vissa patientbesök ökat med 50 procent.

Ämnen i artikeln:

CosmicRegion Värmland

JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Värmlands Folkblad skriver att Landstinget i Värmland haft Cosmic sedan 2005 men att det var först 2013 som det infördes i primärvården. Journalsystemet ska dock ha upplevts som så komplicerat att införandet resulterade i att tiden för vissa patientbesök ökade från 30 till 45 minuter. Året efter införandet sjönk antalet patientbesök i den värmländska primärvården med omkring tio procent eller motsvarande 53 000 besök, skriver tidningen.

Enligt Karin Malmqvist, divisionschef för allmänmedicin, har Cosmic påverkat tillgängligheten och landstinget har därför prioriterat äldre och kroniskt sjuka patienter. Statistiken för de första nio månaderna 2015 visar att antalet patientbesök åter börjar växa men att de ännu inte är uppe i samma nivåer som före införandet.

Hur allvarligt är det att ett nytt journalsystem påverkar primärvården på det här sättet?

– Det är naturligtvis en ansträngning för verksamheten och det är inte bra att tillgängligheten minskar. Men vi har fem jourmottagningar och tre akutmottagningar i Värmland så det finns alltid möjlighet att få en snabb kontakt för de patienter som behöver det, säger Karin Malmqvist till Dagens Medicin.

Men syftet med en akutmottagning är väl inte att vara uppbackning när primärvården inför ett nytt journalsystem?

– Självklart inte. Men vi har gjort ett medvetet val i Värmland att vi ska ha ett gemensamt journalsystem utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv. Det gagnar alla. Nu har vi ett gemensamt system och ser fördelarna med det. Men vi kan också konstatera att systemet, som ska passa många, inte är optimalt för alla.

Med facit i hand, vad kunde gjorts annorlunda?

– Vi hade förutspått de här effekterna och jag hade nog förväntat mig att det skulle uppstå mer komplexa situationer på vårdcentralerna. I efterhand känner jag att det har gått förvånansvärt bra, men visst är det ett bekymmer. Jag hade gärna bemannat upp om det hade funnits möjligheter och resurser.

Totalt har Cosmic kostat landstinget 40 miljoner kronor i konsultarvoden och tolv personer vid landstingets 120 personer stora it-avdelning arbetar mer eller mindre uteslutande med att fortsätta utveckla systemet, skriver Värmlands Folkblad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev