torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Dalarna lex Maria-anmäler missade lungembolier

Publicerad: 15 november 2017, 12:26

Foto: Thinkstock

Allmänläkaren gjorde bedömningen att patienten led av ångest. Det visade sig sedan vara omfattande proppar i lungorna.

Ämnen i artikeln:

Landstinget DalarnaIvoLex MariaLungemboli

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Händelsen rör en kvinna i 70-årsåldern som i slutet av 2015 besöker sin vårdcentral för provtagning. Då det noteras att kvinnan är tungandad får hon en akuttid hos en sjuksköterska som konstaterar att besvären började föregående dag samt att patientens puls och andningsfrekvens är förhöjda samtidigt som hennes syremättnad är låg.

Sjuksköterskan ordnar med en akut läkartid. Läkaren gör sedan bedömningen att kvinnan drabbats av en ångestattack och skickar hem henne.

Dagen därpå får kvinnan hjälp att akut uppsöka sjukhus då hennes besvär tilltagit. På akuten i Falun noteras att hon är tydligt allmänpåverkad med kraftigt ökad andningsfrekvens, sviktande cirkulation och kraftigt sänkt syremättnad i blodet. Det visar sig sedan att kvinnan har stora blodproppar/embolier i båda lungorna och hon blir omgående insatt på propplösande behandling.

I ett pressmeddelande skriver Landstinget Dalarna att händelsen nu lex Maria-anmäls till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Landstinget skriver också att journalanteckningarna från vårdcentralen är mycket kortfattande och att de övergripande hänvisar till normala värden.

”Något resonemang kring alternativa förklaringar till symtomen finns inte. I landstingets internutredning bedöms det därför att man brustit i omhändertagandet och bedömningen av patienten, och att detta sannolikt bidragit till försenad diagnos och ökat lidande för patienten.”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev