Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Dålig effekt av årets influensavaccin

Publicerad: 15 Februari 2018, 12:00

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

Årets vaccin mot vanlig säsongsinfluensa har dålig skyddseffekt mot de stammar som dominerar. Fler smittade har tvingats söka vård jämfört med förra vintern och influensan ökar i hela landet.


Under vecka 6 noterades 1 713 fall av bekräftad influensa inom sjukvården i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten var motsvarande siffra samma vecka förra året 849, men i fjol nåddes en topp i antalet influensafall redan vid nyåret då 1 345 prover visade sig vara positiva efter tester i laboratorium.

– Det är en hög nivå av influensa. Vi är mitt uppe i influensatoppen och det går inte att säga när den går ner igen. Just nu ökar det i hela landet, säger Annasara Carnaham vid Folkhälsomyndigheten.

Hittills i år har 156 personer fått intensivvård på grund av influensa. Folkhälsomyndigheten har kunnat följa 70 av dem i minst 30 dagars tid och av dessa har 16 avlidit. Det är en siffra som Annasara Carnaham kallar "normal".

En anledning till att så många har tvingats söka hjälp efter att ha smittats med influensa kan vara att det vaccin som använts i år ger ett dåligt skydd mot den typ av influensa som dominerar.

Influensaviruset finns i två olika varianter, A och B, som i sin tur delas upp i flera subtyper.

Varje år försöker Världshälsoorganisationen (WHO) förutspå vilka varianter som kommer att bli aktuella och i år är vaccinet mer effektivt mot A-varianten, samtidigt som det framför allt är B-varianten som cirkulerar i Sverige.

– Det som är intressant med den här säsongen är att den domineras av influensa B. Det är inte ofta den dominerar och får ett så stort genomslag, säger Annasara Carnaham.

I till exempel Sjuhäradsbygden i Västra Götaland har ovanligt många som smittats blivit tvungna att uppsöka sjukvård, skriver Borås Tidning.

– Vaccinet har dålig skyddseffekt och det är naturligtvis ett stort problem, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Annasara Carnaham är inte riktigt lika negativ i sin bedömning av årets vaccin.

– Skyddseffekten är lägre än om det hade matchat rätt influensa, men de första studierna visar ändå att man har ett skydd mot säsongens influensa B, säger hon.

Snart börjar landets skolbarn sina sportlov, något som Annasara Carnaham tror kan dämpa spridningen av influensa.

– Lov i allmänhet hjälper till att minska smittrisken, säger hon.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev