Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Dålig tillgänglighet drar ned högt betyg för sjukvården

Publicerad: 28 April 2010, 11:47

Dålig tillgänglighet drar ned högt betyg för sjukvården

Foto: Foto: Photos.com

Åtta av tio svenskar tycker att de har tillgång till den vård som de behöver. Men att komma fram på telefon till vårdcentralen är fortfarande svårt på många håll.


Landstinget Gävleborg har landets minst nöjda patienter. Där anser 70 procent att de har tillgång till den vård de anser sig behöva, medan 86 procent av patienterna i Landstinget Halland tycker att de har detta. Snittet för riket är 78 procent.

Det visar Sveriges Kommuner och Landstings vårdbarometer som i stora drag ger vården högt betyg.

Sjukvårdens största problem är tillgängligheten, i synnerhet den per telefon till vårdcentralerna. Men skillnaderna landstingen emellan är stora. Medan 44 procent av de svarande i Värmland anser att det är svårt att komma fram per telefon tycker bara 12 procent detta i Kalmar. Väntetiden när patienten väl kommit till primärvården är dock inte för lång, menar 86 procent av de 45 412 personer som ingår i undersökningen.

Förtroendet för vården på vårdcentralerna är generellt lägre än för vården på sjukhus. I riket som helhet har 56 procent förtroende för vårdcentralen medan 66 procent har detta för sjukhusvården.

Läs även:

Vårdbarometern 2009 (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev