Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Datorerna tar tid från vården

Publicerad: 22 mars 2005, 13:08

Ideliga in- och utloggningar i datorerna gör att undersköterskor och sjuksköterskor vid vårdcentralen i Braås inte hinner med de medicinska sysslorna.


Det nya datasystem som införs i Landstinget Kronoberg gör att personalen på mindre vårdcentraler får mer att göra och att färre patienter får tid hos doktorn, hävdar Anders Nyqvist, distriktsläkare och medicinskt ansvarig läkare på Braås och Rottne vårdcentraler norr om Växjö.

- Det går åt så mycket tid vid datorerna att undersköterskor och sjuksköterskor inte kan assistera vid undersökningarna. Det i sin tur för med sig att allt tar längre tid och att vi inte kan ta emot lika många patienter längre, säger han.

"Det är väldigt irriterande"  Vårdcentralerna är små och har inte en person avsatt för att sitta i kassan, denna uppgift får främst undersköterskor och sjuksköterskor dela på.

Varje gång de ska ta betalt av en patient måste de logga in sig i kassans dator. När de en stund därefter gör tidsbeställningar i telefon ska de först loggas ur kassan och in i en annan dator och när de arbetar i laboratoriet måste de logga ut sig igen för att kunna logga in sig på labbet. Att vara inloggad i de olika systemen samtidigt går inte.

- Det kan bli ett hundratal in- och utloggningar om dagen, varje gång tar det ett par minuter. Ibland stängs datorn av helt så att vi måste starta om den helt. Det är väldigt irriterande, säger Jessica Aldenhamn, en av två sjuksköterskor på Braås vårdcentral.

- Vi trodde att datoriseringen skulle underlätta vårt arbete. I stället har det blivit tvärtom. Systemet är anpassat för en större arbetsplats där var och en bara har en arbetsuppgift. Så arbetar vi inte här. Nu flänger vi runt mellan datorerna. Systemet är väl inte helt klart ännu, men de borde ha väntat innan det introducerades, säger hon.

Patientsäkerheten i fara  Distriktsläkaren Anders Nyqvist har nu skrivit ett brev till Socialstyrelsen där han vill uppmärksamma myndigheten på att patientsäkerheten är i fara på grund av de nya datarutinerna.  "Jag finner situationen ytterligt alarmerande eftersom vi ser en drastisk försämring av kvalitén vad gäller patientomhändertagandet", skriver han.

Göran Hernell, IT-chef i Landstinget Kronoberg, känner till att de mindre vårdcentralerna har problem med det nya systemet, Cambio Cosmic, men ser detta främst som en bemanningsfråga.

- Datasystemet är ju till för att öka patientsäkerheten. Men vi försöker hitta lösningar som ska underlätta för dem som ofta byter arbetsuppgifter på de mindre vårdcentralerna, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev