Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

De får årets debattpriser

Publicerad: 12 januari 2011, 17:07

De får årets debattpriser

Foto: Foto: Kerstin Carlsson

Ändrade regler för dementa, vård i livets slutskede – och en allmänmedicinsk utopi. Dessa tre ämnen resulterade i lika många priser när Dagens Medicin i går, tisdag, korade årets främsta debattörer.


1) Lena Hjelmérus, överläkare och medicinskt ledningsansvarig för team Äldredoktorn i Stockholms läns landsting, får årets Brandfackla för att hon lyfte­ fram hur de föreskrifter som Social­styrelsen slopade i somras hastigt förändrade villkoren för en svag patientgrupp: de dementa.

I den efterföljande debatten varnade hon för hur regeländringen riskerar att utsätta de dementa för fara, samtidigt som hon hade modet­ att erkänna att vården länge rört sig i en gråzon för vad som är tillåtet.

2) Årets andra brandfackla går till Saskia Bengtsson, allmänläkare på Bankeryds vårdcentral i Småland. Hon får priset för sin ”allmänmedicinska utopi”­ som hon formulerade i somras. Enligt denna vision bör inte bara målet vara en allmänläkare per 1 500 invånare. Primärvården bör dessutom utvecklas genom smidigare­ journalsystem och mötet med patien­ten styras av dennas behov, inte av centrala påbud.

Enligt prisjuryn­ satte Saskia Bengts­son med hjälp av sin vision ord på många läkarkollegors känslor och fick fart på debatten om primärvårdens villkor.

Om att få debattpriset säger hon:

– Det känns väldigt spännande och jag är mycket tacksam.

Lustigt nog, berättar hon, så var den ursprungliga tanken med den allmänmedicinska utopin inte alls att väcka debatt, utan ett sätt att förbereda sig inför ett möte med landstingsledningen.

– Vi skulle träffas och prata om arbetsmiljön. Inför detta möte satte­ jag några tankar på pränt. Sedan lade jag ut dem på Ord­bytet (allmänläkarnas egen mejlinglista). Jag fick mycket respons. Det var många kollegor som hörde av sig och tyckte att jag hade satt ord på deras känslor.

3) Dagens Medicins stora debattpris går till Ingemar Engström, barn- och ungdomspsykiater vid Universitetssjuk­huset Örebro. Men det är i rollen som ordförande i Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik som han prisas.

Ingemar Engström får priset för att ha varit aktiv i ett flertal högaktuella debatter, bland annat om vård i livets slutskede och organ­donation.

Enligt juryn har han på ”ett peda­gogiskt vis satt ned foten i etiska spörsmål och pekat på frågor som behöver diskuteras vidare”.

– Det är naturligtvis jätteroligt att de aktiviteter som vi har bedrivit under året uppmärksammas och att vi har hörts i debatten. Det är ju delvis vår skyldighet, att peka på problem och oklarheter som vi anser bör diskuteras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev