Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

De flesta i världen får bättre vård - men skillnaderna är stora

Publicerad: 25 maj 2018, 11:22

Nordeuropeiska länder hamnar i topp i en global rakning av hälso- och sjukvård.

Foto: Thinkstock

Sverige hamnar tillsammans med andra nordeuropeiska länder i topp i en internationell ranking av hälso- och sjukvård.


Island, Norge och Nederländerna hamnar högst i den internationella jämförelsen av tillgång till och kvaliteten av hälso- och sjukvård. Listan, som publiceras i Lancet, kommer från en rapport inom ramen för det globala projektet Global Burden of Disease som leds från University of Washington i USA.

För att ranka länderna har forskarna använt ett särskilt framtaget index, HAQ. Det baseras på dödligheten i 32 olika sjukdomar, som enligt forskarna skulle kunna undvikas med en effektiv medicinsk vård. Till exempel har forskarna tittat på dödligheten i tuberkulos, diabetes, stroke och ett antal olika cancerformer. Totalt ingår 195 länder i genomgången som tilldelats mellan 0 och 100 poäng.

Överlag tyder siffrorna på att tillgången och kvaliteten av hälso- och sjukvård har blivit bättre i världen sedan mätningarna började år 2000. Då var snittpoängen för länderna 42,2 jämfört med 54,4 för 2016.

Sverige har i årets rapport fått 95 poäng vilket ger en åttondeplats. Förra årets rakning hade Sverige 90 poäng vilket då placerade oss på fjärde plats. Dagens Medicin har inte funnit förklaringen till varför högre poäng gett en sämre placering.

Av rapporten framgår inte om det är skillnader i primär- sekundär- eller annan sjukvård som bidrar till att dödligheten skiljer sig mellan länder. Den säger heller ingenting om förändringar i levnadsvanor som också kan påverka dödligheten i flera av de ingående sjukdomarna.

Däremot säger rapporten något om de stora skillnader på tillgång till och kvalitet av hälso- och sjukvård som finns globalt. Lägst ner i rakningen hamnar bland andra Centralafrikanska republiken, Somalia, Guinea-Bissau, Tchad och Afghanistan.

Forskarna har gjort särskilda nedslag i vissa länder och noterat att det finns stora skillnader även inom nationsgränserna. I Brasilien skiljer det upp till 20 poäng mellan olika regioner. I USA hamnar många sydliga delstater långt ner på skalan medan nordliga stater som Minnesota och Washington får höga poäng.

Läs abstract till studien:
Rafael Lozano med flera. Measuring performance on the Healthcare Access and Quality Index for 195 countries and territories and selected subnational locations: a systematic analysis from the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet, publicerad online 23 maj 2018. DOI: 10.1016/ S0140-6736(18)30994-2

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev