Allmänmedicin
De vill ha ”skolpeng” för vården
Publicerad: 29 september 2015, 12:26
Foto: Thinkstock
Inför en nationell primärvårdspeng och behåll vårdföretagens etableringsrätt, föreslår Svenskt Näringsliv.
På tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sin slutrapport från det stora projektet Värde i välfärden. Där lägger organisationen fram ett tiopunktprogram för hur landet ska få ut mer välfärd för pengarna.
Högt på listan står att offentligt och privat drivna verksamheter inom till exempel sjukvården ska behandlas lika. Med skolan som förebild förslår utredaren Mikael Witterblad en nationell sjukvårdspeng per listad patient på en vårdcentral.
Grundpengen ska kompletteras med en målrelaterad ersättning som är kopplad till hur väl vårdgivaren uppfyller medicinsk kvalitet och patientupplevd kvalitet samt landstingets egna kvalitetsmål.
Biträdande chefekonomen Annika Wallenskog från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, var inbjuden för att kommentera rapporten. Hon håller med om att ersättningssystemen behöver utvecklas, bland annat så att de främjar effektivitet i stället för produktivitet.
– Många läkarbesök behöver inte alls leda till en bättre hälsa, sade Annika Wallenskog, på plats i Näringslivet högborg i Stockholm.
Men frågan om en nationell sjukvårdspeng slog hon ifrån sig.
– Jag kan förstå företagarnas känsla att de behandlas olika i olika landstingen. Men vi har ett kommunalt självstyre och då måste ersättningssystemen avgöras av respektive landsting.
Den statliga utredaren Ilmar Reepalu, som också var med i panelen, gav inte publiken minsta hopp om att han var på väg att överge utredningsdirektiven från regeringen. Han ska snart redovisa ett förslag om att ta bort tvånget för landstingen att ha Lov, lagen om valfrihetssystem.
– Loven har förbättrat tillgängligheten där den redan var som bäst, inte i övriga delar av landet. Den har inte gett en sjukvård efter behov, sade han och började komma på kant med publiken.
För Ilmar Reepalu är det viktigast att se till att hela sjukvårdsystemet och vårdkedjorna fungerar. Inte att företagare har rätt att etablera vårdcentraler där de vill.
I november ska han lägga fram sitt utredningsförslag när det gäller Lov, vinstfrågan får han ta ett år till på sig med. Han kom inte med några detaljer, men lyfte fram det system som finns i Danmark. Där är det motsvarigheten till landstinget som avgör var det ska finnas primärvårdsenheter och sedan upp till privata företagare om de vill etablera sig där.
VIVIANNE SPRENGEL