Allmänmedicin
”Det får inte bli för bråttom och fel”
Publicerad: 13 januari 2016, 10:52
Sfam ger merparten av utredningens förslag tummen upp men lyfter ändå ett varningens finger vad det gäller exempelvis bemanningen.
Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam och divisionschef inom Skånes universitetssjukvård, har inte läst hela utredningen och inte heller hunnit diskutera den med sina kollegor. När Dagens Medicin ringer erbjuder hon därför ”väldigt spontana och rätt personliga reflektioner”.
– Jag tycker att det är mycket i det här som är i rätt riktning och det är spännande att man går fram med så konkreta förslag.
Förslagen på en professionsneutral vårdgaranti och att kommuner ska få anställa läkare, tycker Sfam-ordföranden är bra. Kraven på bättre samordning mellan kommuner och landsting för de mest sjuka äldre anser hon är ”helt nödvändigt” och att läkare inom andra specialiteter under sin ST föreslås tjänstgöra inom primärvården tycker hon är ”lysande”.
– Det har vi efterlyst jättelänge.
Remisskrav till akuten är hon kluven till och anser att det är något som borde testas innan det införs i hela landet då det är stora skillnader både mellan och inom landstingen.
– Det är bra med ett nationellt system förutsatt att det nationella systemet är bra.
Uppdelningen av primärvården i två olika delar där hemsjukvårdspatienterna inte ska ingå i vårdvalssystemet är ett annat förslag Karin Träff Nordström är kluven till. I Region Skåne har ett liknande system diskuterats och där har berörda chefer haft invändningar.
– Det finns risker med en splittring av primärvården och det är en naiv tro att om man lade det i en separat organisation så skulle det plötsligt ramla ner en massa specialister i allmänmedicin som bemannade den organisationen.
Karin Träff Nordström tror att den uppdelade primärvården i kombination med kravet på dygnetrunttillgänglighet skulle dränera vårdcentralerna på resurser dagtid. Något som i sin tur skulle gå ut över patientkontinuiteten.
– Om vi hade varit 30 eller 40 procent av läkarkåren, som man är i andra länder, så hade jag tyckt att det här var en utmärkt idé. Som det ser ut nu ska vi vara oerhört glada om vi kan täcka pensionsavgångarna de närmaste åren om inget görs.