onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Det kommer att kännas lite tomt”

Publicerad: 18 september 2015, 13:23

Bo Ahrén tror att årets EASD-kongress kommer att bli ihågkommen för Empa-reg-studien. Och han kommer att få mer tid för sin forskning nu när kongressen är över.

Ämnen i artikeln:

EASD

Bo Ahrén har som ordförande för den lokala arrangörskommittén för EASD ägnat fyra år att planera detta års kongress. Nu är kongressen över.

Är du nöjd?

– Ja, det har varit ett väldigt bra program med många nyheter på kort tid. Dessutom har logistiken har fungerat bra. Det var extra skönt att allt fungerade igår, torsdag, när det var sådant stort intresse för Empa-reg-studien. Det var fullt i föreläsningssalen och utanför. Dessutom följde 5 000 personer presentationen online. Det är första gången vi hade ett så kallat virtual meeting så att man kunde följa föreläsningar på nätet. Det har fungerat tekniskt, vilket inte är självklart när man gör en sak för första gången. Vi var lite oroliga för att systemet skulle braka samman om för många var inne samtidigt, men vi klarade det.

Vad tycker du själv har varit bäst?

– De vetenskapliga symposierna och inte minst postersessionerna. Det har presenterats runt tusen postrar, så det är otroligt mycket data där. Samtidigt var det stora Empa-reg-studien. Jag tror att det är det som den här kongressen kommer att bli ihågkommen för.

– Prisföreläsningarna har också hållit en enormt hög klass och föreläsarna ansträngde sig för att ta fram nya data. Till exempel var det väldigt intressant att höra att fetma är en riskfaktor för diabetes, men inte för alla. Hjärnans roll har också kommit fram mer och mer. Den har större betydelse för regleringen av blodsockret än man trott tidigare.

Kommer det att kännas tomt nu?

– På ett sätt kommer det att kännas lite tomt eftersom det har varit mycket fokus på de här datumen i fyra år. Men det är inte så att jag har inget att göra, snarare har jag en hel del att ta igen. Vissa saker kring min egen forskning har fått stå åt sidan till exempel.

KATRIN TRYSELL OCH AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev