torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Digital vårdtjänst öppnar vårdcentral

Publicerad: 29 november 2018, 06:47

Ett av de största digitala vårdföretagen öppnar sin första fysiska vårdcentral. Tanken är att bolaget genom att driva en fysisk vårdcentral ska kunna se hur mer i vården kan digitaliseras.


Det digitala vårdföretaget Kry har tidigare fått kritik på en rad punkter. Huvuddelen har handlat om att vissa av landets landsting dränerats på resurser när notan för den digitala vården skickas till patientens hemlandsting. Nu etablerar företaget sig fysiskt i en nybyggd vårdcentral i Medicon Village i Lund.

– Vi ser att väldigt mycket av det som i dag sker på fysiska vårdcentraler kommer att digitaliseras de kommande åren och där vill vi vara med och driva utvecklingen. Då behöver man en fysisk vårdcentral för att kunna identifiera vilka patienter vi kan hjälpa på ett bättre sätt, säger Livia Holm, tillförordnad Sverigechef på Kry.

Innebär det här att ni kommer att byta inriktning?
– Nej, tvärtom. Vi ser som sagt att vården kommer att genomgå en stor förändring där digitaliseringen kommer att vara helt central. För att ligga i framkant är det viktigt att förstå den fysiska vården och samtidigt ha kompetensen att kunna utveckla de digitala tjänsterna.

De har även lämnat in ansökningar för att kunna öppna även i Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Kry har sedan tidigare ett samarbetsavtal med en fysisk vårdcentral i Jönköpings län, vilket är ett krav för att kunna erbjuda digital vård. Det innebär i dagsläget att Region Skåne faktureras för varje digitalt besök som görs av skåningar. Pengar som går till Jönköping.

– Att de nu får en fysisk vårdcentral här innebär att Region Skåne inte behöver betala utomlänstaxa för de patienter som använder den digitala tjänsten. Nu kommer alla virtuella besök som görs av skåningar att blir kopplade till den fysiska vårdcentralen i Skåne, säger Anders Wallner, hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Skåne.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev