fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Digitala vårdbesök blir gratis

Publicerad: 29 december 2017, 13:29

Foto: Thinkstock

UPPDATERAD Doktor.se har köpt Vingåkers vårdcentral i Sörmland. I och med att besök i primärvården i Sörmland är avgiftsfria innebär det att patienter från hela landet erbjuds digitala vårdbesök gratis.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Från och med årsskiftet tar Doktor.se över driften av Vingåkers vårdcentral i Sörmland. På vårdcentralen kommer patienter att erbjudas fysiska vårdbesök som tidigare. Men Doktor.se planerar även att erbjuda digitala vårdbesök via Vingåkers vårdcentral till patienter från hela landet. Eftersom patientavgiften för digitala vårdbesök bestäms utifrån vilket landsting företaget är verksamt i så innebär det att Doktor.se kan erbjuda digitala vårdbesök utan avgift. Detta då primärvårdsbesök i Sörmland är avgiftsfria.

Doktor.se har tidigare tagit betalt för abonnemang men medlemskapet ska nu vara kostnadsfritt. Företagets vd Martin Lindman berättar att de kommer att erbjuda digitala vårdbesök till patienter i hela landet. Patienterna kommer först att komma i kontakt med en sjuksköterska.

- Vår ambition är att triagera på sjuksköterskenivå. Vårt mål är att stanna på den nivån. I den mån det behövs och sjuksköterskorna bedömer att det är nödvändigt kan vi erbjuda läkarkontakt, säger Martin Lindman.

Han ser företagets verksamhet som en förbättring av det digitala vårdutbudet.

- Vi tillför ett mervärde till svensk sjukvård genom att tidigt kunna erbjuda vård på lägsta lämpliga vårdnivå och göra en effektiv triagering så patienten kommer till rätt vårdnivå, säger Martin Lindman

Möjligheten att Doktor.se kommer att kunna erbjuda digitala vårdbesök utan avgift oroar konkurrenten Min Doktor.

– Det är klart att det är en konkurrensfördel, säger Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min Doktor.

De två etablerade nätaktörerna Min Doktor och Kry arbetar båda utifrån Region Jönköpings län där patientavgiften är 250 kronor. Den modell som landsting och regioner enats om innebär att nätaktörerna får en ersättning på 650 kronor för ett digitalt läkarbesök. Denna summa inkluderar patientavgiften vilket innebär att landstingen betalar 400 kronor till Min doktor och Kry när en patient gör ett digitalt läkarbesök hos dem. I och med att Sörmland inte har någon patientavgift innebär det att landstingen i stället kommer att betala 650 kronor till Doktor.se om patienter gör digitala läkarbesök via Vingåkers vårdcentral. Ett digitalt besök hos sjuksköterska eller annan vårdpersonal ersätts med 300 kronor.

– Om många patienter söker vård där kommer det att innebära en kostnadsökning för landstingen. Vårt förslag är att patientavgiften ska tas bort ur ersättningen. Det skulle innebära att det blir konkurrens på lika villkor, säger Daniel Persson.

Han menar att dagens modell är ett systemfel som han hoppas att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kommer att rätta till. En arbetsgrupp inom SKL arbetar med frågorna kring digitala vårdbesök och ska lämna över en kartläggning till landstingens ekonomidirektörer den 18 januari.

– Vi tittar på hur det går att åstadkomma konkurrensneutralitet, säger Lars Kolmodin som ingår i SKL:s arbetsgrupp.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev