onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Digitala vårdcentraler blir allt populärare bland storstadsbor

Publicerad: 15 januari 2018, 06:30

Foto: Thinkstock

Människor i storstäder är hittills de flitigaste användarna av digitala vårdcentraler. Antalet besök har totalt ökat med över 500 procent på ett år.

Ämnen i artikeln:

Digital vårdRegion Jönköpings länVästra GötalandsregionenRegion Skåne

- Man skulle kunna tro att det främst är glesbygdsbefolkningen som kontaktar vårdcentraler på nätet för att slippa åka till en vårdcentral tre mil bort. Men det är precis tvärtom, säger controllern Jonatan Vincent i Region Jönköpings län.

Han följer utvecklingen hos nätbolagen, främst Kry och Min Doktor, eftersom de har avtal med var sin privat driven vårdcentral i Jönköpingsregionen. De vårdcentralerna ingår i vårdvalet och därigenom har regionen ansvar för tillsynen av dem och deras underleverantörer nätbolagen. Den statistik som Jönköping samlar in berör patienter från samtliga landsting.

Efter en mjukstart var antalet landstingsfinansierade kontakter under oktober 2016 uppe i 3 820 stycken. Nu i oktober handlar det om cirka 22 000 - en ökning med över 500 procent. Landstingens nota för oktober månad landar på mellan 11 och 12 miljoner kronor.

– Under året har ökningstakten varit ganska jämn med en ökning på mellan 500 och 1 000 nya besök per månad. Vart det tar vägen kan vi förstås inte veta, säger Jonatan Vincent.

Flest besök per 1 000 invånare gör människor i storstadskommuner i Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen och Region Skåne - det står klart i statistiken som löper fram till i september 2017. De tio kommunerna i topp redovisas härintill.

Region Jönköpings län har inte gjort någon enkät och frågat patienter varför de väljer eller väljer bort nätcentraler. Men Jonatan Vincent, själv uppvuxen på landet, misstänker att det kan bero på vilken inställning man har till samhällsservice.

– Har man valt att bosätta sig två tre mil från allting vet man att man måste planera. Servicen är inte tillgänglig dygnet runt.

Geografisk närhet till en vårdcentral betyder heller inte alltid att det är smidigt att ta sig dit.

– Har man sjuka barn att släpa med på pendeltåget eller tunnelbanan i rusningstrafik är det inte så lätt. Att slänga in barnen i bilen är heller inget man längtar efter i storstaden, säger Jonatan Vincent.

Största patientgruppen är barn upp till två års ålder, visar statistiken. Sedan planar kurvan ut tills ungdomarna är 17 år, för att sedan nå en ny topp för 18- och 19-åringar.

– Då ska man börja klara sig själv och kanske inte är så van att bedöma vad som är tillräckligt allvarligt för att kräva ett läkarbesök. De är också väldigt vana att kommunicera med digital teknik, säger Jonatan Vincent.

Ungdomar har knappast någon egen relation till vårdcentraler, fortsätter han, efter som de allmänt sett är rätt friska. Då är det nog lätt att välja ett varumärke som de ofta ser i reklamflödet än något så diffust som en ”vårdcentral”.

Vid fyllda 20 år faller besökskurvan, vilket sannolikt beror på att besöken börjar kosta pengar.

Jonatan Vincent ser tydliga besöksmönster på riksnivå. Men den närmare analysen av statistiken måste göras av respektive landsting.

– Jag vet ju inte varför en viss kommun har en högre eller lägre besöksfrekvens. Jag vet inte hur det ser ut med antalet vårdcentraler, bemanningen och tillgängligheten.

Digital vårdcentral

■ I maj bestämde SKL om en så kallad utomlänsersättning för kontakter med digitala vårdcentraler. Ett läkarbesök kostar, inklusive medicinsk service, 650 kronor. Hemlandstinget får betala den summan minus avdrag för patientavgiften på 250 kronor.
■ Region Jönköpings län fakturerar hemlandstingen som en följd av att vårdcentraler i regionen har avtal med nätbolagen.
■ De stora Kry och Min Doktor har uppskattningsvis mellan 90 och 95 procent av alla digitala vårdcentralskontakter i landet.

Källa: Region Jönköpings län

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev