Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Distriktsläkare i Blekinge vill inte ha närakut

Publicerad: 3 augusti 2020, 08:42

Distriktsläkarföreningen i Blekinge protesterar mot beslutet om en ny närakut och får kraftigt medhåll av Svenska Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma.


Ämnen i artikeln:

Region BlekingePrimärvård

I slutet av juni gav politikerna i Region Blekinge grönt ljus till att öppna en närakut dygnet runt i Karlshamn. Men beslutet ha fått Distriktsläkarföreningen i Blekinge att se rött. De hade hellre sett en satsning på primärvården än en ny närakut.

“Regionpolitikerna borde fråga sig varför basen i sjukvården, det vill säga primärvården, har så många vakanser på läkarsidan och vad man kan göra för att ändra på detta. Närakuten löser inte det problemet som vissa tycks tro”, skriver styrelsen i en insändare i lokaltidningen Sydöstran.

Politikerna har avsatt 40 miljoner kronor för att bygga den nya närakuten.

“Detta i ett läge när politikerna gett regionen ett uppdrag att ta fram besparingsförslag på 400 miljoner kronor utöver redan beslutade besparingar” skriver föreningen.

Närakuters vara eller icke vara har under många år varit ett trätoämne på många håll i landet. Svenska Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma ser att det i många regioner är en trend att öppna närakuter och säger:

– Vilka läkare ska bemanna akuterna? Kan politiker klona allmänläkare eller hämta dem från yttre rymden?

Hon anser att närakuterna inte löser, utan snarare späder på primärvårdens problem med läkarbrist.

– Primärvården har redan ett övermäktigt uppdrag. Om läkare från primärvården ska bemanna närakuter försvagar man vårdcentralerna ännu mer. Vårdcentralernas uppgift är ju att hålla patienterna i så gott skick att de inte ska behöva åka in till akuten.

Att lägga pengarna på preventiv vård hos vårdcentralerna är både billigare och tryggare för patienterna än att öppna närakuter, tycker Marina Tuutma och listar vad som behövs enligt distriksläkarna:

■ Rimligt antal listade patienter, 1000 till 1 500 per läkare. På hennes egen värmländska vårdcentral finns 9 000 listade patienter till 1,25 fast läkartjänst.
■ Arbetsro utan ständiga omorganisationer.
■ Fortbildningsgaranti.
■ Schemalagd tid för verksamhetsutveckling.
■ Möjlighet till forskning.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Nina Hedlund

Reporter

nina.hedlund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region BlekingePrimärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev