Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Distriktsläkarföreningen kan byta namn till Primärläkarna

Publicerad: 18 november 2014, 12:29

Distriktsläkarföreningen har planerat ett namnbyte i över ett år. Tidigare har man funderat på Primärvårdsläkarna, men nu föreslås namnet Primärläkarna.


Dagens Medicin har pratat med Ove Andersson, ordförande för Distriktsläkarföreningen.

Varför vill ni byta namn?

– Det är dags att byta namn. Formellt så har sjukvårdsdistrikt och distriktsläkare inte använts på 20 år. Vi vill skapa en ny bild av föreningen, och framhäva att vi är oerhört viktiga för samhället och för individen. Primärläkarna var det förslag som vi tyckte var bäst.

Varför vill ni heta Primärläkarna i stället för det tidigare namnförslaget Primärvårdsläkarna?

– Vi vill komma bort från att det skulle vara ett namn som kunde associeras med vår specialistkompetens. Namnet har inte att göra med vår kompetens, utan vilken roll vi har inom vården och samhället.

Om ni skulle byta namn till Primärläkarna, finns det någon risk för att en patient skulle vilja träffa en sekundärläkare?

– Inga läkare är sekundära. Vi menar inte att det skulle finnas en rangordning. Namnet skulle symbolisera att vi är primära på många sätt. Vi har ett primärt ansvar gentemot patienten, den primära vårdkontakten.  Ett primärt sjukvårdsansvar i lagen. Ett primärt ansvar gentemot samhället i många hälsofrågor och för att sjukvården ska bli kostnadseffektiv med mera. Kort sagt, vi har ett brett primärt ansvar.​

Är chansen stor att namnförslaget kommer att gå igenom?

– Namnet är styrelsens förslag, och efter en diskussion har vi fått mandat att ta upp frågan i fullmäktige. Vi för fram det som ett förslag, och sedan är det fullmäktige som bestämmer.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev