Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Distriktssköterskor har blivit assistenter till doktorn

Publicerad: 26 juni 2007, 12:42

Kvinnliga distriktssköterskor på vårdcentraler har svårt att hävda sin position. Det visar en ny avhandling vid Sahlgrenska akademin. I stället för att arbeta förebyggande och hälsofrämjande fungerar distriktssköterskorna som läkarens förlängda arm.


Forskaren Ann-Charlott Lindström följde under ett års tid arbetet vid en större vårdcentral i Västsverige. Hon menar att distriktssköterskornas yrkesstatus och yrkesutövning förändrats.

– Under 80-talet hade många distriktssköterskor en egen mottagning där de självständigt kunde bestämma hur de lade upp sitt arbete, men idag arbetar de flesta inom primärvården på vårdcentraler, säger hon i ett pressmeddelande.

Samtliga tolv distriktssköterskor på vårdcentralens läkarmottagning, barnavårdscentral och distriktssköterskemottagning observerades och djupintervjuades.

Av intervjuerna framgår att flera av distriktssköterskorna menar att de blivit läkarens förlängda arm. De ägnar en stor del av sin arbetstid åt att mäta blodtryck och utföra andra uppföljande och kontrollerande uppgifter, medan förebyggande och hälsofrämjande uppgifter som sluta-röka-kurser, viktminskningsgrupper och arbete för att stödja föräldrar i föräldrarollen inte hinns med.

– Min tolkning är att de manliga medicinska uppgifterna vunnit mark från distriktssköterskornas omvårdnadsuppgifter. Det är en genusordning som kan leda till att befolkningen går miste om viktig kompetens som distriktssköterskorna har. Observationer och intervjuer visar dessutom att distriktssköterskorna blir assistenter och åhörare till läkare inom barnhälsovården, säger Ann-Charlott Lindström.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev