Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

DLF: Satsningar på primärvården slår fel

Publicerad: 12 december 2017, 10:50

Ersättningarna som ska sporra till ökad tillgänglighet i primärvården slår fel. Distriktsläkarna i Stockholm är kritiska till satsning.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Nyligen beslutade Stockholms läns landsting att göra en särskild satsning på primärvården.  156 miljoner kronor har skjutits till. Bland annat för att ge husläkarmottagningarna mer ersättning om de har ökade öppettider och om de kan ta emot fler patienter.

Distriktsläkarföreningen, DLF, i Stockholm framför nu kritik mot satsningen.

I ett brev till hälso- och sjukvårdsnämndens ledamöter skriver föreningen att en prioritering av snabba korta besök, samt öppettider riktade till personer som jobbar, riskerar att slå mot multisjuka äldre. Det är inte de multisjuka som prioriteras i satsningen, anser DLF.

De tillgänglighetsproblem som finns inom primärvården beror på bemanningssvårigheter, påpekar DLF som hoppas att hälso- och sjukvårdsnämnden i stället ska satsa 126 miljoner kronor för att höja besöks- eller kapiteringsersättningen, det vill säga ersättningen som relaterar till vårdcentralens befolkningsansvar. Något som kan göra det möjligt att anställa fler läkare och sjuksköterskor samt förbättra arbetsmiljön på husläkarmottagningarna.

När Stockholms läns landsting nu fastställt slutlig budget för 2018 tillförs ytterligare 30 miljoner kronor till ST-platser. Den satsningen välkomnar föreningen.

Enligt tidigare budget avsatte alliansen 10 miljoner kronor till utökade ST-platser. Men behovet av framför allt allmänläkare är så stort, att extramedel skjuts till.

Tillsammans ska totalt 40 miljoner kronor räcka till runt 60 nya ST-platser inom främst primärvården.

Inalles får landstinget 600 ST-platser under 2018.

MIA WÄRNGÅRD

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev