Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

DLF: ”Vi hade självfallet velat ha en lagstadgad listning hos läkare”

Publicerad: 2 november 2021, 10:57

”Vi är mycket nöjda med att man begränsar möjligheten att lista om sig mer än två gånger per år, men att det ska vara frivilligt att lista sig på en vårdcentral ser vi som ett svagt förslag”, säger Distriktsläkarföreningens ordförande, Marina Tuutma om regeringens Primärvårdsreform.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma ger regeringens primärvårdsreform mestadels ris, men också lite ros.


Ämnen i artikeln:

RegeringenDistriktsläkarföreningenMarina TuutmaPrimärvårdsreformenPrimärvård

– Vi ger grönt ljus till propositionen om en fast läkarkontakt som är specialist i allmänmedicin, ST-läkare i allmänmedicin eller en läkare med likvärdig kompetens – och att Socialstyrelsen måste ta ställning till vem som kan vara likvärdigt kompetent. Det tycker vi är jättebra, säger Marina Tuutma, Distriktsläkarföreningens ordförande, om det som regeringen hittills presenterat ur sin kommande lagrådsremiss till primärvårdsreform. 

Socialminister Lena Hallengren (S) sa under en digital presskonferens på måndagen att ett av målen är att alla ska få en fast läkarkontakt. 

Marina Tuutma säger att Distriktsläkarföreningen, DLF, hade velat ha en lagstadgad listning hos läkare, i stället för att patienter bara listar sig hos en vårdcentral, vilket är det regeringen föreslår. Med enbart listning på en vårdcentral, med rätt till en fast läkare, är det enligt henne desto viktigare att listningstjänsten som regionerna kommer med, är nationell. 

– Det måste gå att välja en läkare direkt, utifrån de som är tillgängliga, samtidigt som man väljer att lista sig på vårdcentralen i listningstjänsten. Annars är det inte någon riktig lösning.

Utan obligatorisk listning ligger ansvaret att lista sig hos patienterna. Marina Tuutma säger att vissa kanske inte gör det, förrän de är i behov av vård, och då vet de inte var eller vem de ska lista sig hos. 

– Då finns det inte heller en planerad kapacitet hos utföraren att ta emot de listade eller kunna erbjuda sina tjänster. Det är en fråga om framtida planering.

”Att en utredare inte kommer med ett förslag innebär inte att regeringen inte själv kan ta ett initiativ och reglera det”

För att få undvika långa kötider och svåra arbetsförhållanden på vårdcentraler föreslår regeringen ett listningstak. 

Marina Tuutma tycker att det är bra, men att det bör stå vad som ska ligga till grund för att ansöka om en tillfällig begränsning av listade patienter hos utföraren. Antalet läkare som är listningsbara på en vårdcentral och antalet patienter som kan listas hos en enskild läkare, är det som bör sätta taket, enligt henne. 

– Vårdgivarna och regionerna ska säkerställa att de som inte får en egen fast läkare även får möjlighet till behandling. Det måste ligga på vårdgivaren och inte utförarens bord, säger hon. 

Regeringen har aviserat att integrationen mellan fysisk och digital vård behöver öka, men samtidigt valt att inte lagstifta i frågan, med hänvisning till att Göran Stiernstedt inte föreslår det i sin utredning, Digifysiskt vårdval

– Att en utredare inte kommer med ett förslag innebär inte att regeringen inte själv kan ta ett initiativ och reglera det, säger Marina Tuutma. 

Hon ser det som positivt att regeringen inte tänker tillsätta separata system för fysisk och digital vård, men anser den måste gå längre för att se till att regionerna ställer höga krav på fysisk och digital tillgänglighet för alla vårdgivare.

– Vill man ha tillgång till skatteresurser så bör det vara en självklarhet att utföraren är tillgänglig både fysiskt och digitalt, säger hon. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Sophie Ankarcrona Martinez

Reporter

sophie.ankarcrona@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev