fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Dom öppnar för landsting att kompensera egna vårdcentraler

Publicerad: 24 augusti 2017, 12:57

Foto: Thinkstock

Landstinget Västernorrland behöver inte kompensera privata vårdgivare inom vårdvalet som går back, enligt en dom som nu får laga kraft.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Tvisten gäller om landsting inom ramen för Lagen om valfrihet, Lov, får gynna den egna verksamheten ekonomiskt, framför sådan som drivs av privata utförare.

Fem privata vårdgivare i Västernorrland ansåg att landstinget brutit mot lagen när de inte fick samma ekonomiska möjligheter som de landstingsdrivna hälsocentralerna inom vårdvalet och anmälde detta till förvaltningsrätten. Denna gav i våras landstinget rätt. Målet överklagades sedan till kammarrätten, som beslutat att inte ge prövningstillstånd, berättar Dagens Samhälle.

Enligt förvaltningsrättens dom, som nu vinner laga kraft, kan det vara svår att uppnå total konkurrensneutralitet inom Lov, eftersom den upphandlande myndigheten alltid måste ta det yttersta ansvaret för att biståndsbehövande får den hjälp de har rätt till.

– Domen får konsekvenser för hela riket, landstingen- och regionerna har möjligheter till underskottsfinansiering av sin egen verksamhet som är en förutsättning för att kunna bedriva den nära vården även för de som bor utanför tätbebyggda områden, säger Andreas Sjölander, S, i ett uttalande på landstinget Västernorrlands hemsida.

Branchorganisationen Vårdföretagarna tycker att domen visar på brister i Lov.

– Tanken är att alla utförare inom Lov ska behandlas lika. Vi ser inte domen som ett prejudikat, en annan domstol hade kunnat komma till en annan slutsats. Målet borde ha körts ända upp till högsta instans, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, till Dagens Medicin.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev