Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Dos-upphandlingen i Skåne avbryts inte

Publicerad: 13 juli 2015, 11:45

Skåningarna riskerar att förlora upp mot 90 miljoner kronor efter att ha slopat krav på förpackningsstorlek. Det menar Svensk Dos, som nu kräver att en pågående upphandling avbryts. Men Region Skåne ser inte tillräckligt starka skäl för att avbryta upphandlingen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Förra veckan avslöjade Uppsala nya tidning att dosapoteket i Uppsala läns landsting, Apotekstjänst, köpt in mindre originalförpackningar av mediciner. Landstinget beräknade att man på grund av det förlorat åtta miljoner kronor per år bara på Alvedon.

När Uppsala läns landsting nyligen gjorde en ny upphandling krävde de därför att dosapoteket skulle använda sig av de största förpackningarna. Den upphandlingen vanns av Svenska Dos, men har överklagats av Apotekstjänst.
Under tiden pågår en ny upphandling av dosrullar i Region Skåne. Här har region Skånes jurister gjort bedömningen att regionen inte får ställa krav angående förpackningarnas storlek och tog för två veckor sedan bort en sådan formulering i avtalskravet.

Tandvårds och Läkemedelsverket, TLV, bekräftar att det inte finns något regelverk som tvingar dosapoteken att köpa in den förpackningsstorlek som ger lägst pris per tablett.

Svenska Dos styrelseordförande Per Manell säger till Helsingborgs Dagblad att det slopade kravet det kan kosta skåneregionen upp till 15 miljoner årligen i ökade läkemedelskostnader. På hela den sexåriga avtalsperioden blir det 90 miljoner skattekronor. Han säger till Helsingborgs Dagblad att man bör vänta tills tvisten om Uppsalas upphandling är avgjord i domstol.

Men Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, håller inte med, även om det nuvarande avtalet med Svensk Dos först går ut den sista februari 2017.

– Det är inte så enkelt att avbryta en upphandling. Det ska finnas starka skäl att göra det och bedömningen är att det inte är så i nuläget, säger hon till Helsingborgs Dagblad i dag.

ELIN ROSLYNG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev