Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Dubbelt så många huggormsbett i juli som i juni

Publicerad: 10 augusti 2021, 14:35

Drygt 100 individer har behövt få motmedel efter att ha blivit bitna av huggormar i sommar, rapporterar Giftinformationcentralen.

Foto: Cornelius Poppe

Giftinformationscentralen har hittills i sommar fått knappt 1 000 samtal om huggorsmbett. Juli har stuckit ut, med ovanligt många fall som krävt serum.


Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

De flesta av dessa samtal om huggormsbitna kom från allmänheten. Men en fjärdedel kom från läkare på sjukhus, varav en hel del handlat om patienter som blivit rejält sjuka.

Det uppger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen för Dagens Medicin.

– Vi har en stark säsongsprägel i vår verksamhet, och någonstans fram på vårkanten börjar huggormarna att titta fram. Det har ju varit en härlig sommar i år med många som vistas ute i naturen och det resulterar i fler bett, säger han.

– Hittills under säsongen har vi haft lite över 100 serumfall, det vill säga individer som blir så uttalat huggormsförgiftade att de behöver motmedel.

Läs också: Regionernas tricks för att klara trycket på 1177 

I år, uppger Erik Lindeman, utmärker sig juli då i genomsnitt två personer varje dag fått huggormsbett och behövt serum, jämfört med ett genomsnitt på cirka en per dag under en normal säsong.

– Det är dubbelt så många som i juni i år, då vi hade cirka 30 fall. Men det är inget rekord som slås, det slogs tror jag 2018 då vi hade tropisk värme redan i maj månad, säger han.

”Vilken tur att de kom till sjukhus i tid”

Erik Lindeman är mycket tydlig med att den som blir biten av en huggorm måste in till sjukhus, eftersom giftet kan skada kroppens vävnader.

– Även vuxna kan få ben svullna som stockar ända upp till ljumsken med blåmärken och blödningar och långvarig smärta. Barn är på grund av sin lägre vikt ännu känsligare. Har man otur kommer en del av giftet in i blodbanan vilket kan leda till kraftig allmänpåverkan med kräkningar, kallsvettning och blodtrycksfall. I riktigt svåra fall kan man avlida av chock eller svullna luftvägar om man inte får vård, det är dock lyckligtvis väldigt ovanligt. Men vi har varje säsong ett par personer som blir riktigt sjuka där man som läkare tänker: ”vilken tur att de kom till sjukhus i tid”.

Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

Foto: Erik Lindeman

Det senaste svenska dödsfallet som Giftinformationscentralen har kännedom om inträffade på 1990-talet. Men i hela Europa dör varje år fyra till fem individer efter att ha blivit bitna av huggormar, uppger han.

– En del av huggormsbetten är så kallade torrbett, där ormen inte sprutar in något gift när den biter. Jag kan tänka mig att det är en anledning bakom den ganska vanliga uppfattningen att ormbett inte är så farligt. Många tror att reaktioner bara inträffar hos känsliga individer. Men så är det inte, om huggormen sprutat in gift blir du sjuk varje gång, konstaterar Erik Lindeman.

Hur snabbt behöver man komma till sjukhus och få hjälp om man fått ett bett av en huggorm?

– Man behöver komma in ganska snabbt för de här obehagliga reaktionerna med systempåverkan kan komma inom några minuter och brukar visa sig under de första två timmarna, säger Erik Lindeman.

Varnar för tändvätska

Giftinformationscentralens sommar hittills har också, som vanligt, beskriver han, innehållit gott om frågor om alger i badvattnet, lekande barn som smakat på ”konstiga” bär, eller handlat om barn som fått i sig tändvätska i samband med grillning. 

– I de förstnämnda situationerna ger vi så gott som alltid lugnande besked, medan tändvätska är en av de farligaste hushållsprodukterna vi har och måste hållas långt utom räckhåll för barnen. Även amatör-eldsprutare bör tänka över sitt val av partytrick, förklarar Erik Lindeman.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Akutsjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev