Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

EMA granskar vissa allergiläkemedel

Publicerad: 6 december 2016, 08:57

Foto: Thinkstock

Den europeiska läkemedelsmyndigheten ska undersöka riskerna med allergiläkemedel som innehåller metylprednisolon hos patienter som är allergiska mot komjölk.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det är vissa läkemedel som innehåller kortikosteroiden metylprednisolon och ges via injektion för att behandla allvarliga, akuta allergiska reaktioner som nu ska granskas av EMA:s säkerhetskommitté.

De berörda produkterna innehåller även laktos som hjälpämne. Och eftersom laktos kan innehålla spår av komjölksprotein skulle det kunna påverka behandlingen av akuta reaktioner hos det fåtal patienter som är kraftigt allergiska mot just komjölksprotein.

Granskningen beror på att fall har rapporterats där läkemedlet i sig tycks ha orsakat en allergisk reaktion hos patienter som är allergiska mot komjölksprotein.

Enligt Läkemedelsverket är Solu-Medrol i styrkan 40 mg/ml den enda produkt i Sverige som berörs av granskningen. Efter en nationell utredning 2016 infördes en ändring så att det i den svenska produktresumén framgår att användning av produkten är kontraindicerad vid komjölksallergi.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev