Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

En av tio dör av alkohol

Publicerad: 26 juni 2009, 11:22

En av tio dör av alkohol

Foto: Foto: Photos.com

Alkohol ligger bakom ett av tio dödsfall i Europa. I de länder som tidigare utgjorde Sovjetunionen dör hela 15 procent på grund av alkohol.


Det är ett par av de uppgifter som presenteras i en studie i dagens utgåva av tidskriften Lancet. Forskare från bland annat Kanada och Thailand har beräknat vilken dödlighet som alkoholen orsakar, direkt och indirekt.

Räknat över hela världen ligger alkoholkonsumtion bakom ett av 25 dödsfall. Det är betydligt fler män än kvinnor som skadas och dör på grund av alkohol.

Forskarna skiljer på sjukdomar som orsakats direkt av alkohol, som vissa former av skrumplever, å ena sidan och sjukdomar och skador som anses bli förvärrade eller påverkade av alkoholkonsumtion å andra sidan. Till denna senare kategori räknas olika former av cancer, depression, stroke och förgiftning.

Den genomsnittliga konsumtionen av alkohol ligger på 6,2 liter ren etanol om året, eller 120 milliliter per vecka. I Europa är konsumtionen högst i världen, med 11,9 liter etanol om året, eller 215 milliliter i veckan. Lägst är konsumtionen i den östra medelhavsregionen, framför allt Mellanöstern, med en genomsnittlig konsumtion på 0,7 liter etanol om året eller 13 milliliter per vecka.

De vanligaste dödsfallen på grund av alkohol beror på skador, cancer, hjärt-kärlsjukdom och skrumplever. Forskarna konstaterar att de positiva effekter på hjärt-kärlsjukdom som måttlig alkoholkonsumtion visat sig ha i vissa studier med lätthet vägs upp av de skadliga effekter som alkoholen annars har.

Läs abstract till studien:

Lancet 2009; 373: 2223-2233

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev