Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Etiska plattformen på väg att kollapsa

Publicerad: 11 December 2014, 10:00

Pengarna tar snart slut för den etiska plattformen för insyn i vården. Det lutar åt en nedläggning i mitten av 2015, enligt kanslichefen Tore Melin.


– Så är det, säger Tore Melin med en tung suck till Dagens Medicin.

Det var dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) som lanserande idén om en samverkan mellan aktörerna inom vård och omsorg för att öka öppenheten och insynen i bland annat privat och offentligt driven sjukvård. I september 2013 slöts en överenskommelse om en etisk plattform mellan Sveriges Kommuner och Landsting, branschorganisationerna för de privata och idéburna vårdföretagen och de fackliga organisationerna.

På podiet vid den välbesökta presskonferensen satt, bland andra, Annika Strandhäll, då ordförande i Vision och nu socialförsäkringsminister (S) och chef för socialdepartementet.

Redan i maj 2014 stod det klart att budgeten var för snålt tilltagen. Den etiska plattformens ordförande Claes Ånstrand och kanslichefen Tore Melin var på socialdepartementet och begärde en fördubbling av anslaget. Under 2015 behövs det sex miljoner kronor i stället för budgeterade tre, anser de.

Framför allt beror de ökade pengabehoven på att kostnaderna för utvecklingen av it-system blev så mycket högre än beräknat.

Så började väntan på besked från socialdepartementet. Under tiden fortsatte insamlandet av uppgifter om landets särskilda boenden för äldre och om vårdcentralerna.

Men i den nya regeringens budgetförslag fanns det ingen ökning av anslagen till det etiska plattformen. Och än i dag har Claes Ånstrand och Tore Melin inte fått något svar på sin begäran.

Kanslirådet Sara S Johansson hänvisar till att riksdagens utskott ännu inte är klara med behandlingen av budgeten.

– Först därefter vet vi vilka ekonomiska ramar vi får, säger Sara S Johansson till Dagens Medicin.

Att den etiska plattformens framtid skulle ha låg prioritet för sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är inget hon vill kommentera. De begärda sex miljonerna är endast en spottstyver i socialdepartementets budget för 2015 som omsluter 304 miljarder kronor.

På mötet den 18 december ska styrelsen för den etiska plattformen ta ställning till om arbetet med inrapporteringen av grunddata ska avbrytas. Siktet har varit inställt på att landets vårdcentraler ska kunna börja ansluta sig till plattformen i februari 2015.

Organisationen Vårdföretagarna, som står bakom den etiska plattformen, ställer nu högre krav på sina medlemmar. Företagen ska bland annat tydligt redovisa uppgifter om vem som äger dem, ekonomin och resultaten i officiella kvalitetsregister.

– Alldeles strålande. Det är helt i linje med de ambitioner vi arbetar med, säger Tore Melin.

Relaterat material

Inget budgetbesked om Hägglunds skötebarn

Den etiska plattformen försenas

Ekonom utreder etik i vården

Ånstrand ordförande för etiska plattformen

Plattformen är en viktig seger

Etisk plattform färdig

Minister vill se etisk lösning

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev