torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Ett stort steg framåt”

Publicerad: 13 januari 2016, 09:04

Distriktsläkarföreningen är positiv till förslagen men utan andra stora förändringar av vården riskerar de att bli en pappersprodukt.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Läkarförbundet, har varit delaktig i arbetet med Göran Stiernstedts utredning.

– Själva idéerna är bra och vi har också pratat om att vi behöver en nationell standard för primärvården väldigt länge. Att få det i lagstiftning är så tydligt som det kan bli, säger han till Dagens Medicin.

Men för att förslagen ska kunna bli verklighet, och inte bara bli en papperprodukt, anser Distriktsläkarföreningens ordförande att det krävs större förändringar.

– Landstingen i sig förmår inte att utveckla primärvården, för man har inte de finansiella, eller de strukturella resurserna. Det måste bli ett större nationellt ansvar och då är lagstiftningen ett stort steg framåt.

Ove Andersson bedömer att chansen för att förslagen ska kunna genomföras i den nuvarande svenska sjukvårdsorganisationen som ”väldigt, väldigt liten”.

– Det går att hantera inom de stora landstingen men i övriga landet så förmår inte de enskilda landstingen göra de förändringar som behövs.

Det låter som att regionutredningen måste bli klar och genomförd innan de här utredningsförslagen kan bli verklighet?

– Vi anser ur primärvårdsperspektiv att det är ett steg framåt och det vi har sagt de senaste åren är att de enskilda landstingen måste börja prata med varandra och genomföra de här lösningarna tillsammans, hur de gör det är upp till dem.

Relaterat material

Förslaget: Hugg isär primärvården

”Våra förslag för en mer effektiv sjukvård”

”Det får inte bli för bråttom och fel”

Politisk tvekan kring förslagen

Blandade reaktioner från facken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev