Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

EU-blankett mardröm för allmänläkare

Publicerad: 5 juni 2014, 06:21

Här är blanketten, utlåtande E213.

Foto: Maria Hammar

EU-blanketten som ska finnas med då personer söker sjukersättning i mer än ett land är en mardröm för primärvården. Den har upp till 13 sidor och tar en dag att fylla i.


Personer som har arbetat i flera olika EU-länder och som ansöker om sjukersättning ska få denna ersättning proportionellt utbetalad från de länder som de har arbetat i.

Vid ansökan om ersättning från ett EU-land ska Försäkringskassan, eller motsvarande, bifoga ett gediget dokument, blanketten E 213 med rubriken ”detaljerat läkarut­låtande”.

– Det här utlåtandet är en mardröm. Det är otroligt omfattande och tar lång tid att utfärda. Frågan är om det är detta primärvården ska avsätta tid till när vi vet att det finns medicinska behov, säger Fredrik Settergren, allmänläkare i Malmö.

Utlåtandet är i grunden sex sidor och ställer över 130 frågor om patienten. Om patienten ansöker om sjukersättning i Nederländerna och Storbritannien ska ytterligare en rad frågor besvaras. Inalles blir det 13 sidor.

Uppgifterna som ska fyllas i rör syn, hörsel, bukomfång, rörelseförmåga, EKG, extremiteter och laboratoriefynd. Bland annat. Även arbetsförmåga, tålighet för värme, kyla, fukt, ljus och stress ska anges.

Till Sorgenfrimottagningen i Malmö har det på kort tid kommit en handfull ärenden som efterfrågar utlåtandet.

– Vi är väl första bastionen här i Malmö med närheten till kontinenten. Jag tror att det här är början på en trend och att Försäkringskassan kommer att begära intyget allt oftare framöver. På mottagningen diskuterar vi nu om vi ska utfärda dem eller inte, säger Fredrik Settergren.

Att alla länder ska fylla i samma blankett när en person söker sjukersättning från flera länder är ingenting nytt. Sverige har omfattats av regelverket sedan 1995.

– Blanketten bygger på en EU-förordning, och ser likadan ut i alla EU-länder. Den är standardiserad och vi har inte fått några reaktioner på den från läkarhåll, säger Viktoria Sjöberg, rättsexpert på Försäkringskassan.

Det är inte särskilt vanligt att myndigheten begär in utlåtandet E 213. I fjol gjordes detta bara någon enstaka gång och 2012 skedde det fem gånger.

Men när det händer kräver det alltså tid och engagemang.

– Den här typen av blanketter borde inte hanteras av primärvården, den har tillräckligt att göra ändå. Det skulle finnas ett annat system för detta, kanske genom Försäkringskassan, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen.

I grunden tycker han att EU borde respektera de intyg som utfärdas i respektive land.

– Detta utlåtande tar ju en hel dag av läkarens tid på vårdcentralen. Vi har redan en uppsjö av olika typer av blanketter och intyg. Det behöver rensas upp i den djungeln, tycker Ove Andersson.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev