Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

EU-myndighet förespråkar mycket kolhydrater i maten

Publicerad: 13 augusti 2009, 13:18

Kolhydrater får en fortsatt framskjuten roll i en uppdaterad version av näringsrekommendationerna på Europanivå.


På uppdrag av EU-kommissionen har den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, uppdaterat sina rekommendationer om hur stor del av kosten som bör bestå av fett, kolhydrater respektive kostfibrer.

Myndigheten har gått igenom aktuell vetenskaplig litteratur och har nu offentliggjort sina sammanställningar för att forskare och andra intresserade ska kunna komma med synpunkter innan rapporterna överlämnas till kommissionen.

Efsa rekommenderar att intaget av fett bör utgöra 20–35 procent av det totala energiintaget. När det gäller mättat fett och transfett bör intaget vara så lågt som möjligt inom ramen för en välbalanserad kost, anser myndigheten.

Dieter rika på fett kan minska insulinkänsligheten och öka hjärt-kärlrisken, skriver myndigheten bland annat i sin rapport.

När det gäller kolhydrater rekommenderar Efsa att de bör utgöra 45–60 procent av det totala energiintaget.

Rörande tillsatt socker och glykemiskt index anser myndigheten att det inte finns tillräcklig information för att kunna komma med rekommendationer.

Sammanställningarna är inte tänkta att få legal status som rekommendationer i EU-länderna, utan ska fungera som vetenskapligt underlag för EU-kommissionen, enligt Irene Mattisson, nutritionist vid Livsmedelsverket.

De kommer därför inte att få någon direkt effekt i Sverige, förklarar hon.

– De får effekt först om det fattas politiska beslut utifrån dem. Här i Sverige jobbar vi just nu med nya nordiska näringsrekommendationer och då blir Efsas underlag ett av flera.

De nya nordiska näringsrekommendationerna beräknas vara klara 2012.

Läs mer:

Sammanställning om fett (engelsk text, i PDF-format)
Sammanställning om kolhydrater (engelsk text, i PDF-format)

Lämna synpunkter:

Open Consultations (engelsk text)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev