Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Få sömnmedel har dokumenterad effekt

Publicerad: 12 maj 2010, 05:00

Få sömnmedel har dokumenterad effekt

Foto: Foto: Photos.com

Långtifrån alla sömnmedel har dokumenterad effekt. Därför bör läkare tänka efter noga innan de väljer läkemedel. Det konstaterar SBU i en rapport om sömnbesvär som publiceras i dag, onsdag.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sömnbesvär är ett av de vanligaste problemen hos svenskar i dag.

I första hand ska läkaren enligt SBU ge råd om ”sömnhygien”, exempelvis att patienten ska avstå från kaffe eller alkohol på kvällen.

Vid mer tillfälliga besvär kan ­läkemedel komma ifråga. Men i så fall bör läkaren välja ett så kallat z-preparat, det vill säga antingen zolpidem, zopiklon eller zaleplon. Det är substanser som är besläktade med bensodiazepiner och medför – jämfört med placebo – att patienten somnar snabbare och får en längre total sömntid.

– Propovan är ett annat ­vanligt läkemedel, men det finns ingen ­modern evidens att det verkligen hjälper, även om det finns en ­klinisk erfarenhet av det, säger ­Jerker ­Hetta, professor i psykiatri vid Karolinska institutet.

Han har även varit ord­förande i den projektgrupp hos ­Statens ­beredning för medicinsk ­ut­värdering, SBU, som gått igenom den vetenskapliga litteraturen för vad som hjälper mot sömnbesvär.

Nackdelen med de så kallade z-preparaten är att de medför en viss risk för biverkningar. Om patienten har långvariga besvär och/eller har en beroendesjukdom eller psykisk sjukdom i botten kan en psykologisk behandlingsmetod vara att ­föredra i stället.

– För kognitiv beteendeterapi, KBT, finns det evidens att patienten somnar snabbare och inte är vaken lika länge under natten. En nackdel är bristen på terapeuter, även om det börjar komma självhjälps­program på internet och böcker, ­säger Jerker Hetta.

För alternativa behandlings­metoder, som yoga, akupunktur eller örtpreparat, finns det inte tillräckligt vetenskapligt underlag för att uttala sig om eventuell effekt. ­Studierna är för dåliga, helt enkelt, enligt SBU.

Många svenskar har sömnproblem

Var femte svensk uppger att han eller hon har sömnbesvär.

Hälften, cirka 11 procent, har så pass svåra besvär att sömn­problemen påverkar hur de drabbade fungerar på dagtid.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev