tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

"Facebook-generationen accepterar inte dagens vård"

Publicerad: 28 januari 2016, 13:53

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Han har adlats för sina insatser för den brittiska sjukvården. Nu levererar sir John Oldham receptet på hur den svenska sjukvården ska räddas.


Ingredienserna som radades upp på Primärvårdens dag på onsdagen var få men välkända: It, samarbete och en helhetssyn på patienten. Måhända klingar det bekant. Ändå går det trögt för sjukvården att anpassa sig till nya förutsättningar och möjligheter.

– Folk är rädda för förändring, och jag tror inte att vi har fått se tillräckligt många lyckade exempel, säger John Oldham, professor inom global hälsa.

Men enligt honom är det inte frågan om huruvida sjukvårdsjättarna vill använda sig av receptet eller inte. De kommer att vara tvungna av ekonomiska skäl.

– Sjukvårdens uppdelning på olika kroppsdelar passar våra patienter dåligt. Dessutom är det väldigt kostsamt för vårt sjukvårdssystem. Inget sjukvårdssystem i västvärlden kommer att vara hållbart om vi fortsätter att göra som i nuläget. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med läkare och sjuksköterskor för att tillgodose behoven. Om vi nu hade råd med mer personal. Och ärligt talat har vi inte det.

John Oldham ledde för två år sedan en kommission för en helhetssyn på patienten, ”whole person care”, på uppdrag av den brittiska regeringen. Hans slutsats är att det behövs en transformation av stora mått.

– Vi måste göra patienten till en del av sjukvårdsteamet. Vi måste ställa frågan om hur vi bäst kan hjälpa dig att hantera ditt hälsotillstånd. Patienterna tycker att det är viktigt att bli involverade, men det är också lösningen för sjukvården.
Inte heller när det kommer till ny teknologi har sjukvården något val i framtiden. John Oldham tror att Sverige inom tio år har nått den brytpunkt då det inte längre går att hålla sjukvården utanför it-utvecklingen.

– Sjukvården är i princip det sista område som fortfarande inte har omfamnat den digitala revolutionen. Men det kommer inte att dröja förrän Facebook-generationen är de som har de kroniska sjukdomarna. Och tro inte att de kommer att acceptera att lyfta telefonen, sitta i telefonkö, argumentera för att få en läkartid och därefter köra någonstans för att hamna i ett väntrum och vänta på försenade läkare. Den som tror det har ätit fel sorts svamp till frukost.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev